Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul'un Yüzü Değişiyor

İstanbul Haydarpaşa Limanı'nı New York'un gökdelenlerle kaplı Manhattan bölgesine benzetecek proje çalışmasına başlandı. 10 milyar dolarlık pro

Radikal
İstanbul'un Yüzü Değişiyor

b>İstanbul Haydarpaşa Limanı'nı New York'un gökdelenlerle kaplı Manhattan bölgesine benzetecek proje çalışmasına başlandı. 10 milyar dolarlık proje gerçekleşirse, Harem-Kadıköy arasındaki sahil şeridini kapsayan 1 milyon metrekarelik araziye turizm kompleksi inşa edilecek. TCDD, yerli ve yabancı dev yatırımcılarla görüşmelere başladı. 2004 sonuna kadar projenin temelinin atılması hedefleniyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaray'ın temel atma töreninde Haydarpaşa Limanı'nın şehrin dışına taşınacağını açıklamasından sonra bütün gözler, deniz ticaretinde önemli bir yere sahip, yük limanı olarak dizayn edilen liman bölgesine çevrilmişti.

10 milyar dolar
TCDD, kendine ait liman işletmesi için harekete geçti. Harem-Kadıköy arasındaki 1 milyon metrekarelik araziye gökdelenler, oteller, alışveriş merkezleri ve Türkiye'nin en büyük kongre-kültür merkezi inşa edilecek. Turizm kompleksi projesi, yaklaşık 10 milyar dolarlık bütçesiyle Türkiye'nin en büyük projesi olacak.
Proje için, tarım sektöründen sonra ilk defa kamu-özel sektör işbirliğine gidilecek. Daha önce TİGEM'lerde denenen model, Haydarpaşa'da da uygulanacak. Böylelikle AKP, projenin ihalesiz yapılmasının yolunu açacak. 230 sayılı kanun hükmündeki kararnamede yer alan, 'KİT'ler özel sektörle anonim şirket kurabilir' maddesinden hareketle, TCDD yerli veya yabancı bir kuruluşla hasılat paylaşımı ya da gelir paylaşımı esasına dayalı olarak anonim şirket kuracak. TCDD, partner olacağı şirketin projesini değerlendirecek. En iyi projeyi veren belirlendikten sonra, Yüksek Planlama Kurulu'nun (YPK) onayına sunulacak.
Haydarpaşa Limanı'nı kapsayan bölgeyle ilgili TCDD yetkililerinin yerli firmaların yanı sıra, Almanya, İspanya ve ABD'li firmalarla da görüşmelere başladığı öğrenildi. TCDD, 2004 yılı sonunda projenin temelinin atılmasını planlıyor.

Harem-Kadıköy arasında bulunan arazinin 600 bin metrekaresinin TCDD'ye, geri kalan bölümünün Hazine'ye ait olduğu belirtiliyor. TCDD'nin projeyle birlikte yıllık 150-200 milyon dolar kira geliri elde etmesi bekleniyor. Söz konusu projeyle ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin imar planı değişikliklerine başladığı da öğrenildi.

Yük limanı olarak dizayn edilen Haydarpaşa Limanı, şehir trafiğini ve İstanbul'un görüntüsünü büyük ölçüde etkiliyor. Bu olumsuz etkilerin ortadan kaldırılması amacıyla Haydarpaşa Limanı ve yük taşımacılığının ağırlıklı olarak şehir dışına çıkarılması planlanıyor. Limanın, 17 Ağustos depreminde büyük hasar gören, ancak Mayıs 2003'te yeniden inşa edilmeye başlanan Derince Limanı'na taşınacağı belirtiliyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbulun-yuzu-degisiyor_12990.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!