Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstihdam Artıranın Enerji Masrafı Azaltılacak

Kişi başına geliri 1500 doların altındaki illerde yapılacak yatırımlara uygulanacak enerji indirimi için şartlar belirlendi. Buna göre bu illerde y

Dünya



b>Kişi başına geliri 1500 doların altındaki illerde yapılacak yatırımlara uygulanacak enerji indirimi için şartlar belirlendi. Buna göre bu illerde yatrıım yapan sanayicilere yüzde 50'ye varan enerji indirimi imkanı sağlanacak.

Hazine Müsteşarlığı'nın konuya ilişkin tebliği Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Enerji Desteğinin Uygulanmasına İlişkin Tebliğ'e göre enerji indiriminden yararlanacak işletmelerin imalat sanayi, madencilik, hayvancılık (su ürünleri yetiştiriciliği ve tavukçuluk dahil), seracılık, soğuk hava deposu, turizm-konaklama tesisi, eğitim ve sağlık alanlarında faaliyet göstermeleri gerekiyor. Yeni işe başlayan işletmelerin, faaliyete geçmelerinden sonra, fiilen ve sürekli olarak asgari 10 işçi çalıştırmaları, mevcut işçi sayısına %20 ilave yapıldığında toplam istihdamın 10’un altında kalması halinde ise istihdam sayısının 10’a tamamlanması, gerekiyor.

Kanun kapsamında enerji desteği uygulamalarının yürütülebilmesini için Vali ya da vali yardımıcısının başkanlığında il düzeyinde bir “Enerji Desteği Komisyonu” kurulacak. Kurulacak komisyona, Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü, Maliye Bakanlığı (Vergi Dairesi), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (SSK İl Müdürlüğü), Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş veya Elektrik Dağıtım Şirketlerinden ve varsa OSB’nden birer temsilci katılacak.

Tebliğ kapsamında enerji desteğinden yararlanacak tesisler ile, bu tesislerin destekten hangi oranda yararlanacakları Komisyonca tespit edilecek. Enerji desteği uygulamasının başlamasından sonra işletmeler, her ay destek kapsamında olan tesisteki elektrik kullanımını ve bedelini gösteren fatura aslı ile Sosyal Sigortalar Kurumu onaylı işçi bordrosunu Komisyona iletecek.

Ne kadar indirim uygulanacak?

Enerji desteği, yeni kurulmuş olanlar için istihdam sayısı 10 olan işletmelerde % 20 olacak. 10’un üzerine yapılan her ilave istihdama, 0,5 puan enerji desteği eklenecek.

Faaliyette olan işletmelerden mevcut işçi sayısını % 20 oranında artıranların destek oranı % 20 olacak. Belirlenen asgari rakamın üzerine yapılan her ilave istihdama, 0,5 puan enerji desteği eklenecek.

5084 sayılı Kanun çerçevesinde enerji desteğinin azami oranı elektrik enerjisi giderlerinin % 40’ı olacak. Bu oran Organize Sanayi veya Endüstri Bölgelerinde kurulu bulunan işletmeler için % 50 olarak uygulanacak.

Yararlanılacak enerji desteği miktarı, OSB’nde veya Endüstri Bölgelerinde kurulu bulunan işletmeler için elektrik enerjisi giderlerinin % 50’sini, diğer alanlarda kurulu işletmeler için %40’ını geçemeyecek.

Enerji desteğinden yararlanan işletmelerin Kanunun yürürlük süresi içinde istihdam sayısını artırmaları halinde, ulaşılan toplam ilave istihdam sayısı, Komisyona bildirilen döneme ait elektrik bedeline yansıtılacak.

Aynı firmaya ait birden fazla tesisin bulunması halinde her bir tesis için ayrı ayrı müracaatta bulunulması gerekecek. Teşvikli illerde, enerji desteği uygulaması dağıtım şirketlerinin uyguladığı tarife üzeriden yapılacak. Elektrik üretimi ve dağıtımının OSB’nce yapıldığı alanlarda ise OSB’nin işletmelere uyguladığı tarife üzerinden yürütülecek.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/istihdam-artiranin-enerji-masrafi-azaltilacak_13052.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!