Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İthal Ağaçlar Kurumaya Terk Edildi

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, ''Büyük paralar ödenerek gelen ağaçlar, adaptasyon sorunu yaşıyor. Türkiye'de olan ağaçların birim fiyatının 4 katı para ödenerek Türkiye ekonomik zarara uğratılıyor'' dedi.

Cumhuriyet ANKARA



b>Anakent Belediyesi'nin kent içi ve çevresindeki yolları ağaçlandırma politikası çerçevesinde yurt dışından getirdiği ağaçlar bir bir kuruyor. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, ''Büyük paralar ödenerek gelen ağaçlar, adaptasyon sorunu yaşıyor. Türkiye'de olan ağaçların birim fiyatının 4 katı para ödenerek Türkiye ekonomik zarara uğratılıyor'' dedi.

Anakent Belediyesi'nin bahar aylarında Atatürk Bulvarı, Tandoğan, Turan Güneş Bulvarı, Çetin Emeç Bulvarı, İstanbul Yolu, Susuz Göleti, Konya Yolu ve Oran Yolu'na diktiği ağaçlar giderek yok oluyor. Başkente uyum sağlayamayarak kuruyan ağaçlar, belediye ekiplerince teker teker sökülüyor. Yurttaşlar ise yurtdışından getirilen ağaçların kurumasına bir anlam veremiyor. Çetin Emeç Bulvarı'ndaki esnaf, belediye tarafından gösterişle dikilen ağaçların Ankara havasına ne kadar uyum sağladığının belli olmadığını belirterek, yetkililerin bu konuda aceleci davrandığını ifade ediyor.

Belediyenin kent içine diktiği ''İtalyan asıllı'' ağaçlar üzerinde yapılan incelemede, bitki öz suyunu emerek gelişim geriliğine, solgunluk ve verimde azalmaya neden olan ''Nematod'' tespit edilmişti.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, nematodlu fidan dikilemeyeceğini belirterek, ''Nematodlu fidan ölür. Nematod içeren toprakta da nematodu yok etmeden tarımsal faaliyet yapmak zordur. Kültür bitkilerinin uzun vadede hem verimini hem de sağlığını etkiler. Uzun vadede bitkilerin ölümüne neden olur'' dedi. Günaydın, bulvarlarda kuruyan ağaçları söken belediyenin bu şekilde bir çözüme ulaşamayacağına işaret ederek ''Sökme bir çözüm olamaz. Nematod kökle ağaca karışmış durumda. Ağaçları sökmek, yerine dikilen ağaçların da nematod bakterisine bulaşması demek'' diye konuştu.

'Adaptasyon sorunu yaşıyorlar'
Yurtdışından getirilen ağaçların ciddi bir maliyet oluşturduğuna da değinen Günaydın, ''Büyük paralar ödenerek gelen ağaçlar, adaptasyon sorunu yaşıyor. Türkiye'de olan ağaçların birim fiyatının 4 katı para ödenerek Türkiye ekonomik zarara uğratılıyor. İtalyan ve Mısır fidan yetiştiricileri bir anlamda destekleniyor'' dedi.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak da, Eskişehir Yolu'nu dört şerit haline getirmeye çalışan Anakent Belediyesi'nin buradaki ithal ağaçları söktüğünü söyledi. Belediyenin 1996 yılından bu yana ağaç ithal ettiğini belirten Kolçak, bu ağaçlara ne kadar para ödendiğinin açıklanmasını istedi.

Ağaç konusu Meclis'e taşınmıştı
İthal ağaç konusu, Meclis'e de taşınarak konuyla ilgili soru önergelerinde yer almıştı. CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde, ağaçların sayısını, cinsini ve ödenen parayı sormuştu. İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek de, hazırladığı soru önergesinde, ağaçların Türkiye'de bulunup bulunmadığını, ağaçlarda bir hastalık olup olmadığını ve ağaçların kuruma nedenlerini sormuştu.

Ancak, soru önergelerine henüz yanıt verilmedi. Gelinen bu noktada gözler yurtiçinde ağaç gereksinimini karşılamak amacıyla kurulan fidanlıklara çevrildi. Çevre ve Orman Bakanlığı bünyesinde bulunan fidanlıklar, yurttaşlara, kamu ve özel kuruluşların bahçe ve yol yeşillendirmelerinde kaynak olarak faaliyet gösteriyor. Yurttaşlar, uygun fiyatlarda diledikleri tür bitkiyi bu fidanlıklardan alabiliyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ithal-agaclar-kurumaya-terk-edildi_48202.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!