Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İzmir’e Planlı Kent Kalkınma Modeli Lazım

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Yerleşimi ve Habitat Üyesi, İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkan Vekili Akın Kazançoğlu, İzmir’in planlı bir kent kalkın

Ticaret



b>Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Yerleşimi ve Habitat Üyesi, İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkan Vekili Akın Kazançoğlu, İzmir’in planlı bir kent kalkınma modeline ihtiyacı olduğunu bildirdi.

Kazançoğlu, “İzmir Kentinin Vizyonu ve Kentsel Yerleşim Politikaları Ne Olmalı?” adlı rapor hazırladığını belirtti. Değişimin hızlandığı, bilginin ve bilincin arttığı çağda, yaşanılan kentlerin irdelenmesi, onların çağın yön ve hızına, gelişimine hazırlanması gerektiğini belirten Kazançoğlu, “Kentleri değişen değerlere ve teknolojilere uyarlamamız için yeniden yapılandırmak, çağın gereklerini yerine getirmemizin ilk adımıdır. Bu nedenle İzmir’in de planlı bir kent kalkınma modeline ihtiyacı vardır” dedi. Kazançoğlu, çağdaş bir kentin, “ufukların ötesine bakmakla”, dünya gelişim çizgisini “doğru okumakla yaratılacağını” bildirdi.

İzmir gibi hızlı büyüyen kentlerde yapılan planların, geleceğe dönük bir yapıda ve dönüşüm esnekliğinde hazırlanabileceğini anlatan Kazançoğlu, şu bilgiyi verdi: “İzmir’in kentsel yerleşim politikalarında katılım, sosyal boyut, insan ve çevreyi ön plana çıkaran, geçmişin değerlerinin, geleceğin yaratıcılığının insan hizmetine sunulması ön plana çıkacak başlıklardır. İzmir’in, yeni bir vizyona ‘toplumsal dönüşüme’, yeni bir ‘Ekonomik Gelişme Stratejisi’ne ve her şeyden önce yeni bir bilinçlenmeye, toplumsal duyarlılığa, kentli olma sorumluluğunu ön planda tutan İzmirliler’e ihtiyacı var.” İzmir’in “tek merkezli ve az kutuplu bir kent” olamayacağını kaydeden Kazançoğlu, kentin “çok merkezli vektörel bir yapıda gelişmesinin yararlı olacağını” savundu.

İzmir metropol alanda ticaret, hizmet, kültür ve turizm, alt bölgelerdeyse tarım, sanayi ve turizm gibi uzmanlıklarda yoğunlaşılması gerektiğini dile getiren Akın Kazançoğlu, şöyle dedi: “İzmir, planlı bir kent kalkınma modelini yaratırken, stratejilerini ve gelişimini iyi tayin edebilmelidir. Bunun ilk adımı olarak 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’na göre 50 kilometre çapında bir Nazım Planı bir an önce yapılmalıdır. İzmir ne çektiyse yıllarca parça parça planlardan çekmiştir. İzmir’in artık birbirine entegre yerleşim ve ulaşım master planlara ihtiyacı vardır. Kentin, yeni yasayla sınırları yaklaşık 4 kat büyümüştür.”

Kentin, yeniden yapılandırılması sırasında planların “kent anayasası” anlayışıyla ortaya konulması gerektiğini savunan Kazançoğlu, bu planların açık, şeffaf, katılımcılık felsefesine uygun olarak gerçekleştirilmesinin önemli olduğunu dile getirdi. Konut alanları, ticari alanlar, sanayi alanları, tarım alanları ve benzerlerinin “net bir şekilde uzlaşıyla ortaya konulması”, yerli ve yabancı yatırımcının buna göre yatırımını planlamasının doğru olacağını ifade eden Kazançoğlu, “İmar sorunları veya sit yüzünden pek çok yatırım yarım kalmıştır. Liman ve ulaşımda İzmirlilerin 30 yıldır bitirilmeyen projeleri de sonuçlandırılmalıdır” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/izmire-planli-kent-kalkinma-modeli-lazim_22238.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!