Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kaçak Kazı 'İşe Yaradı'

Ankara'nın Haymana ilçesinde kaçak kazı yapılan bir bölgede Anadolu Medeniyeler Müzesi tarafından başlatılan kurtarma kazısından, geç Roma Dönemi'ne ait halk mezarlığına ulaşıldı. Kazıda görevli Arkeolog Dr. Soner Ateşoğulları, yaptığı açıklamada, kazı yapılan bölgenin bu yılın başında kaçak olarak kazıldığını belirterek, kaçak kazı yapanların

Habertürk
Kaçak Kazı 'İşe Yaradı'

Ankara'nın Haymana ilçesinde kaçak kazı yapılan bir bölgede Anadolu Medeniyeler Müzesi tarafından başlatılan kurtarma kazısından, geç Roma Dönemi'ne ait halk mezarlığına ulaşıldı. Kazıda görevli Arkeolog Dr. Soner Ateşoğulları, yaptığı açıklamada, kazı yapılan bölgenin bu yılın başında kaçak olarak kazıldığını belirterek, kaçak kazı yapanların ellerindeki buluntuları satmak isterken yakalandığını söyledi.

Ele geçirilen buluntuların ardından Anadolu Medeniyeler Müzesi olarak bölgede bir kurtarma kazısı yapmaya karar verdiklerini aktaran Ateşoğulları, şu bilgileri verdi:

"Kaçak kazıcılarca yağmalanmış mezarları incelerken bölgede başka mezarlarında olduğunu tespit ettik. 15 gün süren çalışmaların ardından ikisi kaçak kazıcılarca yağmalanmış toplam 16 mezarda kazı çalışmalarını yürüttük. Mezarların başı batıda olmak üzere doğu-batı yönünde. Bu geç Roma dönemindeki ölü gömme geleneğine uyan bir gelenek. Bir mezar dışında pek buluntu içermemesi ve elde ettiğimiz buluntunun da yerel işçilikle yapılması burasının bir halk mezarlığı olduğunu bize gösteriyor."

Kazının bölgenin tarihiyle ilgili bilgi verdiğini ve çevresinde yapılacak kazılara referans olacağını ifade eden Ateşoğulları, "Kazılarda bulduğumuz ve yerli işçilikle yapıldığını belirlediğimiz iki bilezik ve bir takım küpe ile kaçak kazıcıların satmak istedikleri eserler Anadolu Medeniyeler Müzesi'nde. Mezarlardan çıkan kemiklerin bilimsel olarak incelenmesi de bize yeni bir şeyler söyleyecek. Kaçak kazı yapanların tarihi yağmalamasına çok üzülüyoruz. Bizim amacımız tarihin tahrip edilmemesi. Vatandaşların da duyarlılığıyla kazıları bilimsel olarak yapılıp çıkan eserleri müzelere kazandırmalıyız" diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kacak-kazi-ise-yaradi_73774.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!