Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Kadın Mühendislerin daha Çok Emek Harcaması ve Ödün Vermesi Gerekiyor"

"Mühendislik gibi erkek egemen mesleklerde kadının kendini kabul ettirmesi için daha çok emek harcaması ve daha çok ödün vermesi gerekiyor" diyen Reda İşleyen; kadın mühendislerin mesleklerinde ilerleyebilmesi için aynı anda iki farklı alanda, iki farklı ve çelişkili role sahip olmalarının kaçınılmaz olduğuna işaret ediyor

yapi.com.tr
"Kadın Mühendislerin daha Çok Emek Harcaması ve Ödün Vermesi Gerekiyor"


Hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz? Faaliyet gösterdiğiniz ülkeler?

Türkiye dışında Rusya, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Libya, Makedonya, Cezayir ve Irak gibi ülkelerde de faaliyet gösteriyoruz. Alışveriş merkezi, hastane binaları, endüstriyel tesisler, iş merkezleri, otel, konut, eğitim binaları ve lojistik depolar gibi pek çok tipolojide mekanik proje tasarım ve tesisat mühendisliği alanında hizmet veriyoruz.
Sıhhi tesisat, ısıtma tesisatı,  klima tesisatı, soğutma tesisatı, havalandırma tesisatı, otomatik kontrol tesisatı, yangından korunma tesisatı, basınçlı hava tesisatı, yüzme havuzu tesisatı, buhar tesisatı, sanayi tipi mutfak tesisatı, sanayi tipi çamaşırhane tesisatı, kızgın su tesisatı, medikal gaz tesisatı gibi pek çok kapsamda tasarım ve proje, kontrollük işleri, keşif şartname ve ihale dosyalarının hazırlanması, proje maliyet ve sistem analizlerinin yapılması, shop drawing ve as built çözümlerimiz ile hizmet veriyoruz.

Foto: Şişecam Paşabahçe Düzcam Fabrikası su deposu ve pompa odası

Prokem Mekanik Proje ve Tasarım'ın kendi sektöründe fark yaratan yönleri nelerdir?

Prokem’in en büyük farkı, yaptığı işleri tüm proje süresince takip etmek ve sahada uygulanabilen projelerle işverenlere kolaylık sağlamak oluyor. Dünya standartlarını takip ediyoruz ve 3 boyutlu proje anlayışı ile projelerimizi teslim ediyoruz.

İnşaatlarda mekanik proje nedir? Neden önemlidir?

Mekanik proje, inşaatlarda kullanılan 4 temel çizimden (elektrik, statik, mimari ve mekanik) biridir. İnşaat işlerinde makine mühendisliği etkinlik alanına giren ısıtma, soğutma, havalandırma, temiz ve pis su, sıhhi sıcak su ve yangın söndürme sistemleri işlerinin tümüdür. Türkiye’de halen mekanik projenin önemi anlaşılmadığı için yatırımcılar, ucuza mal etmeye çalışıp uygulanamayacak projeler tasarlatarak iş sırasında sıkıntıya düşüyor. Pek çok işveren projenin, uygulanmayacak küçük bir çizimden ibaret olduğunu düşünüyor; "proje tasarımına az para vereyim, ruhsat aşamasından geçeyim, nasıl olsa uygulama yapacak firmaya çizdiririm" gözü ile bakıyor. Proje tasarlamak ve hesaplamaktan değil, çizdirmekten bahsediliyor. Çizmek kelimesinin  yaptığımız iş için yanlış bir kullanım olduğunu düşünüyorum. Bir mekanik proje önce hesaplanır, sonra tasarlanır, ardından ressam resmeder.


Diğer konu ise 'enerji'; ben işlerimde öncelikle enerjiye odaklanıyorum. Nasıl bir tasarruf yapabileceğimi ölçümledikten sonra, ilk yatırım maliyeti ile ilgili yatırımcı ile fizibilite çalışması yapıyoruz. Yaptığı yatırımın ne kadar sürede geri döneceğini söylüyoruz. Onların ihtiyaçlarına ve isteklerine göre karar verilerek tasarım yapılıyor.

Mekanik projenin diğer bir önemi de yatırımınızın dünya standartlarında olmasını sağlamasıdır. Bu sektörde saçlarını beyazlatmak değil, standartların öne koyduklarını uygulamak daha önemli. Biz Avrupa EN ve Ashrae gibi standartlara göre tasarım yapıyoruz. Dünyaca kabul gören yangın standardı NFBA ne diyor, diğer standartlar ne diyor bilmek ve buna uygun projeler tasarlamak zorundayız. Çalıştığım çok büyük bir firmanın fabrika projesini tasarlarken yangından korunma ve söndürme projeleri hazırlamamız gerekiyordu. Yangın sprinkleri ve yangın dolaplarına itiraz ettiler. Gerek dünya gerekse Türkiye standartlarına göre yapmak zorunda olduğumuzu söylememe rağmen bu konuda direndiler. Ben de projeden çekileceğimi söyledim. Önerim ile yangın danışmanı tutuldu ve çok büyük bir tesadüf, başka bir fabrikasında yangın çıktı. Hiç kimse ölmedi, ama bu işin ne kadar önemli olduğu anlaşıldı. Ondan sonra tüm fabrikalarında yangından korunma ve söndürme projelerini bize yeniden projelendirttiler.

Foto: ETİ Gıda Sanayi kek fabrikası binası mekanik oda soğutma sistemi

3 boyutlu proje tasarımından bahseder misiniz? Avantajları nelerdir?

Tasarımlarda tesisatları tek çizgi ile projelendiriyorsunuz, ama gerçek hayatta bu çizgiler tek boyutlu değil. Bir tasarımın uygulanıp uygulanamayacağını anlamak için en doğru yol yapacağınız projeyi 3 boyutlu olarak görmek. Boru krişten mi geçiyor, betonarmeyi mi deliyor, bilmek gerekiyor. Havalandırma kanalları ile boruların birbirleriyle çakışmaması gerekiyor. Ayrıca tesisat sistemimizin de kendi içinde koordinasyonunu sağlamış oluyoruz. Proses bir mekanik odada kazanı, pompaları, koyup geçiyorsun. Ama kazanın ölçüsü ne, oraya sığıyor mu, bacanın çapı doğru mu gibi sorular var. Kısacası sahaya uygulanabilir projeleri bu şekilde sağlıyoruz. Bu da bizim artılarımızdan biri. 

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/kadin-muhendislerin-daha-cok-emek-harcamasi-ve-odun-vermesi-gerekiyor_135364.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!