Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kamu Binalarının Deprem Analizi 200 Yılda Biter!

1999’daki büyük depremden bu yana 80 bin kamu binasından sadece 4 bin tanesinin deprem analizi yapılabildi. Analizi yapılan binaların da çoğunun "yetersiz" çıktığı açıklandı. Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, 80 bin civarındaki kamu binasından sadece dört birinin depreme dayanıklılık analizlerinin yapıldığını, bu binaların büyük

Milliyet Gazetesi
Kamu Binalarının Deprem Analizi 200 Yılda Biter!

1999’daki büyük depremden bu yana 80 bin kamu binasından sadece 4 bin tanesinin deprem analizi yapılabildi. Analizi yapılan binaların da çoğunun "yetersiz" çıktığı açıklandı.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, 80 bin civarındaki kamu binasından sadece dört birinin depreme dayanıklılık analizlerinin yapıldığını, bu binaların büyük bölümünün mevzuatın öngördüğü performansa ulaşamadığını bildirdi. Özak, CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel’in depreme dayanıklılık analizi yapılan kamu binalarına ilişkin soru önergesini yanıtladı. Özak, 1992 Erzincan Depremi ile başlayan, özellikle 1999’da Marmara’da büyük hasara neden olan ve kentsel alanları etkileyen depremler sonucunda, mevcut bina stokunun deprem güvenliğinin yetersiz olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

Sadece 4 bin analiz

Özak, 2005’te yapılan envanter çalışmaları sonucunda, Türkiye’deki toplam kamu binaları (Milli Savunma Bakanlığı, üniversiteler, özel okullar ve dershaneler hariç) stokunun yaklaşık 80 bin adet olduğunun tespit edildiğini bildirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın, kurumlarına tahsisli binaların depreme dayanıklılık analizleri ve güçlendirme işlerini kendi bünyelerinde veya valilikler kanalıyla yürüttüğünü belirten Özak, kapsamlı olarak deprem dayanıklılık analizleri yapılan kamu binası sayısının dört bin civarında olduğunu kaydetti.

Özak, "Analizleri yapılan kamu binalarının büyük bir bölümünün, 2007’de çıkarılan Deprem Yönetmeliği hükümlerinin öngördüğü performans düzeyine ulaşamadığı belirlenerek, bu binalar için bakanlığımızca güçlendirme projeleri hazırlatılmış ve bunlardan büyük bir bölümünün güçlendirme imalatları tamamlanmıştır. Geri kalan bölümün ise halen güçlendirme çalışmaları devam etmektedir" dedi.

Risk içeriyor

Bayındırlık Bakanı Özak, detaylı incelemesi yapılan binaların 1998’de yürürlüğe giren Deprem Yönetmeliği’nden önce yapıldığını belirtirken şu nokta üzerinde durdu: "Mevcut yapı stokunun mevcut beton dayanımı ortalamasının projede öngörülen değerlerin çok altında bulunması, donatı düzeninin bozuk ve yetersiz olması, taşıyıcı sistemin önemli derecede düzensizlik ve olumsuzluklar göstermesi, yapılaşmaya uygun olmayan arsa ve zemin özellikleri ile kötü işçilik faktörlerinin bulunması nedenleriyle, yürürlükteki Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmeliğin öngördüğü performans düzeyinin yakalanması mümkün olmamaktadır."

http://www.yapi.com.tr/haberler/kamu-binalarinin-deprem-analizi-200-yilda-biter_66237.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!