Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Karadeniz’in ‘Mavi Bayrağı’ Yok

Bugüne kadar tek bir yöreye “Mavi Bayrak” verilen Karadeniz Bölgesi’nde kriterler korunamadığı için o da iptal edilirken, şu anda hiçbir yerde Mavi Bayrak yok.

NTV-MSNBC



ugüne kadar tek bir yöreye “Mavi Bayrak” verilen Karadeniz Bölgesi’nde kriterler korunamadığı için o da iptal edilirken, şu anda hiçbir yerde Mavi Bayrak yok.

Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (FEE) tarafından koordine edilen ve Türkiye’de temsilciliğini Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın (TÜRÇEV) yürüttüğü Mavi Bayrak Projesi ile belirli standartları taşıyan ve nitelikli plaj ve marinalara ödül olarak verilen mavi bayraklar, artık temiz denizin simgesi haline gelirken, Karadeniz Bölgesi’nde mavi bayraklı yer bulunmuyor.

Uluslararası garanti taşıdığı için turizm açısından da ayrı öneme sahip olan Mavi Bayrak, dalgalandığı sahillere itibar kazandırırken Türkiye’de 2005 yılı itibariyle Antalya, İzmir, Muğla, Aydın, Balıkesir ve Çanakkale illerindeki plaj ve marinalar söz konusu değerlendirmeler sonrası Mavi Bayrak’a kavuştu.

TÜRÇEV Genel Müdürü Erol Güngör, her yıl kendilerine gelen talepler doğrultusunda Mavi Bayraklar’ın yapılan değerlendirmeler sonucu verildiğini ve uluslararası değer taşıdıklarını belirterek, Karadeniz Bölgesi’nde bugüne kadar yalnızca Trabzon’un Sürmene İlçesi’ne Bağlı Çamburnu Beldesi’ne bulunan Çamburnu Tesisleri plajına Mavi Bayrak verildiğini bildirdi. Daha sonra kriterler korunamadığı için Mavi Bayrak verilmediğini kaydeden Güngör, Karadeniz Bölgesi’nde şu anda hiçbir yerde Mavi Bayrak’lı yer bulunmadığını kaydetti. “Karadeniz’de Mavi Bayrak olmamasının en büyük nedeni bölgede kentsel arıtma tesisleri bulunmaması” diyen Güngör, Karadeniz’de deniz kirliliğinin tesislerin Mavi Bayrak almalarını engellediğini söyledi.

KARADENİZ’DEKİ KİRLİLİK
TÜRSAB Karadeniz Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürkök de Karadeniz’de kirliliğin hat safhada olduğunu vurgulayarak, artık Mavi Bayrak’tan geçtiklerini, var olan balık türlerinin bile giderek yok olduğuna işaret etti. Tuna Nehri’nin yarattığı kirliliğin yanı sıra, kentsel atıkların denize bırakılması, deniz kıyısında çöplerin depolanması gibi nedenlerle Karadeniz’de kirliliğinin giderek arttığını vurguladı.

Karadeniz’de Mavi Bayrak alabilecek yer olmadığını savunan Gürkök, yetkililerin konunun farkında olduklarını, ancak somut çözümler üretilmediğini ileri sürdü. Son 30 yılda Karadeniz’in hem yeşili hem de mavisini kaybettiğini belirten Gürkök, bölgede özellikle sıcaklardan kaçan orta ve yaşlı kesime hitap eden deniz turizminin de artık giderek yok olduğunu savundu.

Karadeniz Sahil yolunun çevrede son derece tahribat yarattığını da öne süren Gürkök, “Karadeniz Sahil yolu Karadeniz’de son kalan güzellikleri bitirdi” diye konuştu.

SAMSUN’DA DURUM
Samsun İl Sağlık Müdürü Mehmet Kılınç, Samsun sahillerinde her 15 günde deniz suyunun kirlilik ölçümlerini yaptıklarını bildirdi. Özellikle yoğun olarak denize girildiği Atakum sahillerinde kirliliğin sınırda olduğunu belirten Kılınç, belediyelerin önlem alması gerektiğini söyledi.

Karadeniz’de evsel atıkların denizde açıklara akıtıldığına işareteden Kılınç, rüzgara bağlı olarak kirlilik değerlerinin sürekli değiştiğini kaydetti. Kılınç, kirliliğin önlenmesi için belediyelerin atıkların denize arıtmadan akıtılması sorununa çözüm bulmaları gerektiğini belirtti.

Uyarılara rağmen kirli bölgelerde denize girilmeye devam edildiğini ifade eden Kılınç, bu konuda insanların bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

MAVİ BAYRAK
Üniversite temsilcileri, Turizm Yatırımcıları Derneği, Türkiye Otelciler Birliği, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Marina İşletme ve Yatırımcıları Derneği, Turizm, Çevre ve Sağlık Bakanlıklarıile TÜRÇEV temsilcilerinden oluşan ‘Ulusal Jüri’ tarafından yapılan değerlendirmelerin ardından Avrupa Jürisi’nin de değerlendirmeleri sonucu Mavi Bayraklar 1 yıl süreli olarak veriliyor.


ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/karadenizin-mavi-bayragi-yok_31831.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!