Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Karagöz ve Hacivat Talana Karşı Çıkıyor

Bursa'nın çok kültürlü, çok kimlikli tarihinin fetih ideolojisiyle, mekânlarının restorasyon adı altında yok edilmesine devam ediliyor. Osmangazi Belediyesi'nin, düzenlediği "Osmangazi'yi Anma ve Fetih Şenlikleri" çerçevesinde gerçekleştirilen Fetih Yürüyüşü'nde, Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün katılımıyla Restitüsyon ve Restorasyon Projesi

Bİrgün Gazetesi



ursa'nın çok kültürlü, çok kimlikli tarihinin fetih ideolojisiyle, mekânlarının restorasyon adı altında yok edilmesine devam ediliyor. Osmangazi Belediyesi'nin, düzenlediği "Osmangazi'yi Anma ve Fetih Şenlikleri" çerçevesinde gerçekleştirilen Fetih Yürüyüşü'nde, Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün katılımıyla Restitüsyon ve Restorasyon Projesi tamamlanan Saltanat Kapısı ve Bursa surlarının açılışı gerçekleştirildi.

Bursa'nın fethi olarak bilinen 1326 yılının 6 Nisan tarihini, hâlâ fetih zihniyetiyle kutlanıyor olmasındaki sözde çağdışılık, AB ile müzakere sürecini yürüten Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, Anadolu'nun çok kimlikli, çok kültürlü yapısı karşısında "fetih" şenliğine katılması ve Osmangazi Belediyesi'nin ise halkın vergileriyle böylesi bir etkinliği düzenlemesi Bursalılarda büyük tepki yarattı. Konuyla ilgi açıklama yapan Özgürlük ve Dayanışma Partisi Bursa İl Başkanı Ferruh Yılmaz, açıklamasında şu ifadelere yer veriyor: Fetih ideolojisinin Bursa'nın Karagöz-Hacivat'ında olduğu gibi farklılıkların bir arada yaşamın kültürel tarihine verdiği zarar dışında, tarihi mekânları koruma adı altında yapılan restorasyon uygulamaları da içler acısı durumdadır. Restitüsyon ve restorasyon adı altında yapılan "Saltanat Kapısı ve Bursa Surları" projesinde, mevcut olmayan bir kapı yeniden imar edilmiştir. Daha acısı ise hemen yakınında bulunan Balıbey Han Restorasyonuyla tarih katledilmiştir. Yüzyıllardır her döneme, her yönetime tanıklık eden bu tarihi mekanlar belki de hiç bu kadar acı çekmediler. Başbakan Yardımcısı Abdullah Güî'e sormak istiyoruz: Açılışını yaptığı Saltanat Kapısı'nın, mevcutta olmadığını, canlandırma adı altında bir tiyatro dekoru gibi kentin ortasına yeniden imar edildiğini biliyor mu? Fetih Yürüyüşü adı altında yürüyeceği tarihin önemli yollarından birinde, Balıbey Han Restorasyon Projesi adı altında yapılan otel inşaatının önünden geçerken göreceği "gazlı beton" yığınının altında gömülenin ne olduğunu biliyor mu? Yüz yıllardır duran taşları AKP'li belediyelerinin "koruma uygulamalarıyla" tarihe gömdüğünü fark edecek mi?

Bursa'nın Hacivat ve Karagözleri olarak fetih zihniyetine de "tarihi koruma" adı altındaki rant talanına da karşı çıkıyoruz diyen Yılmaz Bursalıları bir arada yaşamı savunmaya ve tarihimize, kentimize sahip çıkmaya çağırdı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/karagoz-ve-hacivat-talana-karsi-cikiyor_53325.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!