Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kaya, Beyaz Eşya Sektörünün Sorunlarına Dikkat Çekti

Termikel A.Ş CEO’su ve TOBB Dayanıklı Tüketim Malları Sektörü Meclis Başkan Yardımcısı Ahmet Kaya, TOBB'un organize ettiği 5. Sektörel Ekonomi Şurası’nda sektörün başlıca sorunlarını anlattı.

yapi.com.tr
Kaya, Beyaz Eşya Sektörünün Sorunlarına Dikkat Çekti

Devlet Bakanları Ali Babacan ve Cevdet Yılmaz ile Sanayi Bakanı Nihat Ergün’ün de katıldığı 5. Sektörel Ekonomi Şurası’nda hükümet ve işadamları bir araya geldi. TOBB'un organize ettiği şurada, 60 sektörün temsilcileri, öncelikli sorunlarını anlattı ve çözüm önerilerini sundu. Termikel A.Ş. CEO’su ve TOBB Dayanıklı Tüketim Malları Sektörü Meclis Başkan Yardımcısı Ahmet Kaya, dayanıklı tüketim sektörü sorunlarına ilişkin yaptığı konuşmada, beyaz eşya sektörünün büyük beyaz eşyalarda yaklaşık 25 milyon adetlik kurulu üretim kapasitesiyle AB’nin ikinci büyük üretim üssü olduğunu ve sektörün üretim tesisleri, yardımcı sanayileri, satış ve servis teşkilatlarıyla direkt ve dolaylı olarak yaklaşık 4 milyon kişinin geçimini sağladığını bildirdi.

Kaya, DTM’nin en son verilerine göre beyaz eşya sanayisinin ihracat rakamının 3 milyar dolara ulaştığını ve bu ihracatın yüzde 66’sının da AB ülkelerine yapıldığını belirttiği konuşmasında, sektörün sorunlarını ise şöyle özetledi:

* Her sektörde olduğu gibi dayanıklı tüketim malları sektöründe de günden güne teknolojik ilerlemeler olmaktadır. Bu kapsamda ürünlerin enerji verimliliği de günden güne artmaktadır. Enerji verimliliği yüksek ürünlerin kullanımının artması ve eski ürünlerin değiştirilmesi sayesinde ülkemiz enerji tüketiminde tasarruf sağlayacaktır. Tüketicinin kullanmakta olduğu enerji tüketimi yüksek ürünlerin değiştirilmesine yardımcı olunmalıdır. Ayrıca teşvikler uygulanmalı, ürünlerin üzerinde bulunan özellikle yüzde 6,7 oranında olan ÖTV düşürülmelidir. Ürün satışlarının vadeli yapılması durumunda, peşin olarak Maliye'ye ödenmesi gereken ÖTV'nin de vadeli olarak ödenmesi sağlanarak üreticinin üzerindeki finansman yüküne yardımcı olunmalıdır. Devletin ÖTV gelirinden uğrayacağı kayıp, diğer vergilerden ve enerji tasarrufundan rahatlıkla telafi edilecektir.

* Avrupa Birliği mevzuat uyum çalışmaları kapsamında çıkarılan Atık Kontrol Yönetmeliği’ne uyumda, üreticilerden kaynaklanmayan sorunlar ortaya çıkmıştır. Ambalaj atıklarını değerlendirecek olan kuruluşlar henüz tam olarak oluşturulmamıştır. Bu konuda süreye ihtiyaç bulunmaktadır. Üretici firmaların yönetmeliğe uyamamalarından kaynaklanan finansal sorumlulukların başlatılma tarihi en az 2016 yılına kadar uzatılmalıdır.

* Dayanıklı tüketim mallarının piyasada yapılması gereken denetimleri, yetersiz kalmaktadır. Özellikle ithal ürünlerde bu denetimler sıklaştırılmalıdır.

* Serbest Ticaret Anlaşmaları yapılırken sektörlerimizin görüşleri alınmalı, rekabet gücümüzün korunması ön planda tutularak hareket edilmelidir.

* Küçük ev aletlerinin kayıt dışı ve kalitesiz üretim ve ithalatın önlenmesi için denetimler sıklaştırılmalıdır.

ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/kaya-beyaz-esya-sektorunun-sorunlarina-dikkat-cekti_84398.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!