Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

İstanbul'da Yeni Rant Planı!

"Kentleri Ranta Teslim Etmeyin"

Selçuk Belediyesi’nce her yaz Selçuk Pamucak sahilinde düzenlenen yaz kampının ilk konukları Şehir Plancıları Odası oldu. Planlamacıları kampta ziyaret eden Başkan Ülgür, şehir planlama öğrencilerinden gelecekte kentleri korumaya yönelik hassasiyet sergilemelerini istedi.

yapi.com.tr
"Kentleri Ranta Teslim Etmeyin"

İlkini geçen yaz yine Selçuk Pamucak sahilinde düzenleyen Şehir Plancıları Odası bu yaz da planlama öğrencileri ile yaz eğitim kampı için Selçuk’a geldi. Türkiye’nin tüm üniversitelerindeki 100’den fazla Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencisi ve akademisyenin katıldığı kampta ayrıca tüm Türkiye’den başta TMMOB Şehir Plancıları Odası olmak üzere bir çok sivil toplum örgütünden temsilci yer aldı. 

Pamucak sahilinde 9 gün boyunca süren kamp tam bir eğitim kampı havasında geçti.

Güne sabah sporu ile başlayan kampçılar, ardından Kentsel Haklar ve Mücadele, Mesleki Etik Uygulama Deneyimleri, Kentsel, Tarihi ve Arkeolojik Sitlerde Koruma, Meslek Odaları ve Örgütlenme, Doğa ve Çevre Koruma, Kentsel Dönüşüm, Afet ve Barınma Hakkı, İnsan Hakları, Demokratikleşme, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği gibi konularda eğitimler aldı.

Ayrıca tiyatro, heykel, kentsel sorunlar ve çözüm önerileri gibi atölyelerin düzenlendiği kampta öğrenci forumları ve film gösterimleri de düzenlendi. Kamp katılımcıları ayrıca her gün Selçuk’un farklı bir noktasına gezi düzenleyerek tarihi ve turistik yerleri görme fırsatı elde etti. Kampta her gün bir birinden değerli isimleri konuk eden şehir plancılarını Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür de ziyaret etti.

“Kentleri koruyun”

Ege'de Son Söz'ün haberine göre, verimli kamp ortamında 2 yıldır kendilerini misafir eden Selçuk Belediyesi’ne teşekkür eden TMMOB Şehir Plancıları Odası Başkanı Necati Uyar, plan disiplini nedeniyle kaçak yapılaşmaya müsaade edilmediği için Selçuk’ta çok düzenli bir kentleşme olduğunu ifade ederek, bundan ötürü Başkan Ülgür’ü tebrik etti.

Kenti asıl koruması gereken merkezi hükümetlerin geçmişten bu güne Selçuk’u değişik alanlarda ranta açmak çabası içinde olduğunu ve planlı Selçuk’un belediyenin çabaları ile korunduğunu söyleyen Başkan Ülgür “Tüm Türkiye’de plansız kentleşmelerin en büyük sebebi merkezi hükümetlerin belli kesimlere rant sağlamak için aldığı kararlar, verdiği tavizlerdir. Bütün bunların yanında Türkiye’de ranta dönük olarak kurulmuş sivil toplum örgütleri var. Bunlar merkezi hükümete yakın durarak, kentlerdeki rantı kendilerine ya da yandaşlarına aktarılması çabası içindeler. Efes’te benzer olayları biz de yaşadık ve yaşıyoruz” dedi.

Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür, 2012 yılında 27 milyon TL’lik Selçuk Belediyesi bütçesinin sadece 4,5 milyon TL’sinin merkezi hükümet tarafından gönderildiğini de sözlerine ekleyerek, “Hizmet yapmak için gerekçemiz yok. Gelirlerimizi artırarak yatırımları sürdürmeye devam ediyoruz” diyerek, kampa katılan şehir planlama öğrencilerinden gelecekte yapacakları planlama çalışmalarında kentleri korumaya yönelik bir hassasiyet sergilemelerini istedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kentleri-ranta-teslim-etmeyin_110630.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!