Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Binalarda Enerji Performansı...

''Kimliği Olmayan Ev Satılmasın''

Binaların enerji tüketimini gösteren Enerji Kimlik Belgesi'nin (EKB) ev alım satım ve kiralanmasında da ibraz edilmesi şartının getirilmesi gerektiği iddia edildi. Yeni yapılan inşaatlar için 1 Ocak'tan itibaren zorunlu olan uygulamayla şu ana kadar 1514 proje enerji kimlik belgesi alırken, mevcut binalar içindeyse henüz 124 bina belge sahibi

yapi.com.tr / AA
''Kimliği Olmayan Ev Satılmasın''

br />
800 milyon avroluk fon geliyor

İZODER Genel Koordinatörü Ertuğrul Şen, Enerji Kimlik Belgesi (EKB) uygulamasının Türkiye'de enerji israfının önüne geçilmesi amacıyla yapılan çalışmaların ilk etabı olduğunu, uygulamanın yeni binalarda başarıyla uygulanmaya başladığını söyledi.

Konuyla ilgili hükümete sundukları projeksiyonda Türkiye'de binaların yüzde 90'ının yalıtımsız olduğunu, bu binaların tükettiği enerjinin yarısını israf ettiği ve yılda 10 milyar liranın sokağa saçıldığını kaydettiklerini ifade eden Şen, şu bilgileri verdi:

''Tükettiği enerjinin yüzde 75'ini ithal eden bir ülke için yalıtım artık bir zorunluluktur. Devletin bu konuda teşvik edici uygulamalar yapması gerekiyor. Yalıtım yaptıranın kullandığı enerjinin birim fiyatında indirim yapılması, yalıtım için kullanılan kredilerden BSMV ve KKDF gibi kesintilerin alınmaması gibi önerilerimiz var. Devletin ısı yalıtım sektöründen aldığı 135 milyon dolarlık KDV var. Yüzde 18'in yüzde 1'e çekilmesi halinde, bu sektörün devlete vereceği KDV 400 milyon dolara çıkar. Ancak bu konuda geçmişte hükümeti ikna etmekte başarılı olamadık.''

Kimlik belgesi uygulamasında mevcut binalar için bir 2017'ye kadar bir zorunluluk bulunmadığını, ancak hükümetten bu uygulamayı destekleyici bazı adımlar atılmasını talep ettiklerini söyleyen Şen, bina alım satım ve kiralamada belgenin ibrazı konusunun gelecek yıl uygulamaya geçmesini beklediklerini söyledi.

Şen, şöyle konuştu:

''Enerji Kimlik Belgesi uygulaması emlak piyasasında belirleyici bir kriter olacak. Bunun konut alım satım ve kiralamalarında gösterilmesi zorunlu hale getirilirse, insanlar aldıkları evin sadece bina özellikleri ve çevresine değil, enerji maliyetlerini de hesaplayabilecek, buna göre karar verecek. EKB ile ilgili teşvik ya da yaptırımlar gelmezse de son gün olan 2 Mayıs 2017'de herkesin sırada bekleyeceğini düşünüyoruz.''

Türkiye'de ev sahiplerinin ısı yalıtımı bilincinin hızla arttığını, geçen yıl 1000'e yakın projeyle 19 bin konutun ısı yalıtımına kredi sağlandığını ve 35 milyon liralık bir fon aktarıldığını belirten Şen, yeni kaynakların ise yolda olduğuna dikkati çekti.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasının (EBRD) Türkiye için 800 milyon avroluk kaynak ayırdığını, bu fonun binaların ısı yalıtımı yatırımlarının finansmanında kullanımı için çalışma yaptıklarını söyleyen Şen, büyük bankalarla görüşmelerin sürdüğünü, çok yakın bir dönemde cazip kredi olanaklarının piyasaya sunulacağını ifade etti.

Amaç ceza değil

EKB uygulamasının yürütülmesinden sorumlu olan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Enerji Verimliliği Daire Başkanı Murat Bayram ise alım-satım ve kiralamalarda belgenin gösterilmesi zorunluluğunun 2 Mayıs 2017'den itibaren geçerli olabileceğini, kanunda belirtilen hüküm dışında bir yaptırımın söz konusu olmadığını ifade etti.

2017'ye kadar olan süreçte mevcut binalar için kimlik belgesi gösterilmesinin ''alıcı ve satıcı arasında bir konu'' olduğunu kaydeden Bayram, enerji kimlik belgesinin bina değerlerinin belirlenmesinde önemli bir kriter haline geleceğine dikkati çekti.

Bayram, ''Yaptırımların hayata geçmesi de söz konusu olabilir ama amaç bina sahiplerini cezalandırmak değil, teşvik etmek olmalı. İnsanları, enerjiyi kötü yönetiyorlar diye cezalandırmak yerine, teşvik verip daha verimli kullanmalarını sağlamak istiyoruz'' diye konuştu.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/kimligi-olmayan-ev-satilmasin_85430.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!