Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kimse Sahiplenmedi Burası Beton Olacak

Bodrum Güvercinlik'te yanan orman alanları üzerine MNG'ye otel yapma izni verilmesinin geçmişi 1997'ye kadar uzanırken, bu süreçte görev yapan hiçbir Turizm Bakanı izni sahiplenmedi. Şimdiki bakan Ertuğrul Günay da "Bir ağacı korumak için gerekirse bir tesisi feda ederiz'' diyerek, kendi döneminde bir metrekareyi bile tahsis etmediklerini

Sabah Gazetesi
Kimse Sahiplenmedi Burası Beton Olacak

Bodrum Güvercinlik'te yanan orman alanları üzerine MNG'ye otel yapma izni verilmesinin geçmişi 1997'ye kadar uzanırken, bu süreçte görev yapan hiçbir Turizm Bakanı izni sahiplenmedi. Şimdiki bakan Ertuğrul Günay da "Bir ağacı korumak için gerekirse bir tesisi feda ederiz'' diyerek, kendi döneminde bir metrekareyi bile tahsis etmediklerini açıkladı.

SABAH'ın haberi üzerine Orman Bakanlığı yaptığı açıklamada, Antalya ve Bodrum'da yanan orman alanlarının 11.09.1987 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile "turizm merkezi" ilan edildiğini bildirdi. Ayrıca, 12.08.1991 tarihinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın "olur" verdiği ve 08.09.1997 tarihinde ise ihale edildiği vurgulanarak, şu bilgiler verildi: "Kültür balıkçılığı faaliyetinde bulunan işletmeler ile Turizm Bakanlığı arasındaki uyuşmazlığın giderilmesini müteakip Haziran 2006 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca kesin tahsisi yapılmıştır. Kesin tahsis yapılan firmalar (hepsi de 5 yıldızlı otel ve 463 yatak kapasiteli olmak üzere) şunlardır: Günal İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş. : 82.860 metrekare/ Mia Turistik Tesisler A.Ş: 93.009 metrekare/ Güvercinlik Turizm A.Ş.: 78.855 metrekare."

Yangın tahsis sonrası

Turizm için otellere tahsis edilen sahanın da içinde bulunduğu bölgede 15 Temmuz 2007 tarihinde meydana gelen yangında 223 hektar orman alanı yandı. Günal İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş. adına tahsis edilen alan bu bölge içinde kaldı, ancak yangın tahsisten önce yapıldı. Yangından sonra ise yeni bir tahsis yapılmadı. Anayasa'nın 169'uncu maddesine göre, "yanan ormanların yenisi yetiştirilir, başka bir iş için kullanılamaz. Kanunen Orman Genel Müdürlüğü yanan alanları 1 yılda ağaçlandırmakla mükelleftir." İlk tahsisin yapıldığı 1997'de ANASOL- D Hükümeti'nde Turizm Bakanı olan İbrahim Gürdal, "O günün şartları ne gerektiriyorsa o yapılmıştır" dedi. Kesin tahsisin yapıldığı 2006'da bakan olan Atilla Koç, "Hatırlamıyorum. Yurtdışındayım ve ezbere konuşmak istemem" demekle yetindi. "Bir ağacı korumak için gerekirse bir tesisi feda ederiz'' diyen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da, kendilerinden önceki dönemde yapılan işler nedeniyle bazı hukuki sonuçlar ortaya çıktığını söyledi. Günay, "Kazanılmış haklar var. Hukuki olarak kazanılmış bu haklara müdahale edebilmemiz mümkün değil" dedi.

Ormanlık turizme nasıl açılıyor

Orman alanı olarak görünen bir bölgenin turizme açılması konusunda kararı hükümet veriyor.

* Sonra orman alanı, Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na geçiyor.

* Bölgenin imarı konusunda da yetki Turizm Bakanlığı'nda.

* Bakanlık turizm yatırımı yapmak isteyenlerden teklif alıyor.

* Bir komisyon kuruluyor ve başvurular inceleniyor. Komisyona müsteşar ya da yardımcısı başkanlık ediyor. Yatırımlar Genel Müdürü ve bankalardan temsilci bulunuyor. Yatırım yapmak isteyenlerin maddi durumları, taahhütlerini yerine getirip getiremeyeceği incelenip, bu komisyonda tahsisin kime yapılacağına karar veriliyor.

* Eskiden 99 yıllığına yapılan tahsisler, artık 49 yıllığına yapılıyor. Bunun karşılığında da altyapıya "katkı payı" alınıyor. Yol, kanalizasyon sistemi, elektrik, telefon, çevre düzenlemesi için katkı payı alınıyor.

* Kültür ve Turizm Bakanı'nın imzasıyla tahsis yürürlüğe giriyor.

* Bakanlık daha sonra denetleme görevini sürdürüyor.

* Orman alanı olarak görünen bir bölgenin turizme açılması konusunda kararı hükümet veriyor.

* Sonra orman alanı, Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na geçiyor.

* Bölgenin imarı konusunda da yetki Turizm Bakanlığı'nda.

* Bakanlık turizm yatırımı yapmak isteyenlerden teklif alıyor.

* Bir komisyon kuruluyor ve başvurular inceleniyor. Komisyona müsteşar ya da yardımcısı başkanlık ediyor. Yatırımlar Genel Müdürü ve bankalardan temsilci bulunuyor. Yatırım yapmak isteyenlerin maddi durumları, taahhütlerini yerine getirip getiremeyeceği incelenip, bu komisyonda tahsisin kime yapılacağına karar veriliyor.

* Eskiden 99 yıllığına yapılan tahsisler, artık 49 yıllığına yapılıyor. Bunun karşılığında da altyapıya "katkı payı" alınıyor. Yol, kanalizasyon sistemi, elektrik, telefon, çevre düzenlemesi için katkı payı alınıyor.

* Kültür ve Turizm Bakanı'nın imzasıyla tahsis yürürlüğe giriyor.

* Bakanlık daha sonra denetleme görevini sürdürüyor.

'Yanlış varsa düzeltiriz'

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Sabah gazetesinin dünkü "Hani orman kalacaktı!" manşetiyle ilgili, "Geçmişte çıkan bir yanlış varsa düzeltiriz. Yanan orman alanlarının bir metrekaresi bile turizme açılamaz. Ben bu görevde olduğum sürece buna izin vermem" dedi. Akdeniz Turistik Otelciler Birliği'nin aylık toplantısına katılmak üzere Antalya'ya gelen Günay, Sabah gazetesinin manşetini satır satır okudu. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Günay, kimsenin ormanı yakarak kendine yeni alan yaratamayacağını vurguladı.

Bakan Günay, "Bu umudu taşıyanlar varsa akıllarından çıkarsınlar. MNG'nin, Pina Yarımadası'nda izinsiz yaptığı tahribat nedeniyle getirdiği projeleri incelemedik bile" diye konuştu. Yanan orman alanlarının ağaçlandırılmasıyla ilgili toplantıya da katılan Günay buradaki konuşmasında ise "Turizmcilerin doğayı kötü kullanma yönünde adı çıkmış. Bir kısmının ismi çıkmışsa haklılığı vardır. Ateş olmayan yerden duman tütmez. Bu anlayıştan hızla uzaklaşacağız. 2009'da çevreci duyarlılığı öne çıkaracağız" dedi. Ertuğrul Günay, "Son belgeyi ben imzaladığım sürece yanan alanların başka amaçla kullanılmasına izin vermeyeceğim" diyerek güvence de verdi.

Çevreciler ayakta

Bodrum'un cennet köşelerinden Güvercinlik'te geçen yıl çıkan yangından sonra yanan yerlerin 3 firmaya 5 yıldızlı otel yapılması için tahsis edilmesi, çevrecileri ayağa kaldırdı. Çevreciler mahkemeye gideceklerini söyledi.

* Av ve Yaban Hayvanları Koruma Vakfı Başkanı Süha Umar: "Güney Ege'de devlet mutlaka gücünü göstermeli. Ege'yi karadan yapılarla, balık çiftlikleri ile ırmak ve göllere atılan atıklar, fabrikaların pis atıkları ile denizden ise iskeleler ve dolgular ile cehenneme çevirenlerin devletten mülki amirden bir korkuları çekinceleri olmadığı, hatta göz yumulur hale geldiği ortada. Ülkemizin değerlerine yapılan her saldırı için ayrı bir dava açarak sorumluların, göz yumanların mutlak cezalandırılmasını sağlayacağız."

* Türkiye Yeşiller Partisi'nin kurucu üyesi olan Bilge Contepe: "Burada adeta harita değiştiriliyor. Dolgu için izin bile alınsa yapılan kesinlikle kabul edilemez. Otel burada sahili istediği gibi dolduruyor, zaten yanan ağaçlarla çevre mahvoldu, bu alana oteller yapılacak, doğanın dengesi daha da bozulacak. Hükümet Kyoto Anlaşması'nı imzaladı, bunun en önemli şartlarından biri ormanların korunması."

* Bodrum Ticaret Odası Meslek ve Deniz Turizmi Komitesi Sözcüsü Arif Yılmaz: "Deniz dolgusu olayında ön izin rezaletinde ise devlet 'yatırımcı vatandaş kanuna uymadı, bari kanunu vatandaşa uyduralım' diyerek rant ve yağmanın önünü açıyor."

* Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz: "Antalya'nın yanmış alanlarla ilgili ne yazık ki kötü tecrübesi var. Yanmayan orman alanlarını Belek'te golf için tahsis ettiler. Yanan alanlar da yarın golf, taş ocağı, başka amaçlarla verilebilir. Orman yangınlarına bir üzülüyoruz, yanan alanların tahsis edilmesine ikinci kez üzülüyoruz. Kundu'da orman yandı sonra bu alanı Orman Bakanlığı MNG'ye tahsis etti. Hukuk işlemiyor, bakanlık da göz yumuyor."

* Antalya Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Avukat Tuncay Koç: "Anayasa ve Orman Kanunu'na göre yanan ormanlık alanların tahsisi kesinlikle mümkün değildir. Eğer böyle bir durum söz konusu oluyorsa o yangının müsebbibi o şirket diye bakmakta kamuoyu haksız sayılmaz. Yanan bölgelerin ağaçlandırılması şarttır. Aksi halde suç işlenmiş sayılır."

'MNG böylesi tahsis almaz'

MNG Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nazif Günal, Sabah'ta "Hani orman kalacaktı" başlığıyla yayınlanan haberle ilgili olarak "Anayasa ihlal suçu oluşturacak böylesi tahsisi yapabilecek ne bir T.C. Bakanlığı mevcuttur ne de MNG Holding böylesi bir tahsisi alır" dedi. Anayasa'nın 169. maddesi uyarınca yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirileceğini ve yanan alanların başka bir amaçla kullanılamayacağını vurgulayan Günal, bu tür haberlerin bazı kötü niyetli kişileri orman yakmaya teşvik edeceğini öne sürdü.

İki bakanlıktan açıklama: Yanan yer tahsisi olmadı

Sabah'ın gündeme getirdiği yanan orman alanının ağaçlandırılmayıp, turistik tesise tahsis edildiği haberine ilişkin olarak hem Çevre ve Orman Bakanlığı hem de Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı. Antalya ili Kundu köyü sınırları içindeki arazinin Günal İnşaat'a 1998 yılında verildiği belirtilen Çevre ve Orman Bakanlığı açıklamasında, 430 dekarlık alanın "Golf alanı dışında, sadece ağaçlandırmak amacıyla verildiği" ifade edildi. Yanan bir orman alanının tahsis edilmesinin söz konusu olmadığı vurgulanan Kültür ve Turizm Bakanlığı açıklamasında ise Bodrum'daki alanla ilgili, haberde, 2007'de yanan alanın tahsis edildiğinin öne sürüldüğü, oysa bakanlığın ön izninin 1997, kesin tahsisin ise 2006 tarihli olduğu kaydedildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kimse-sahiplenmedi-burasi-beton-olacak_63341.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!