Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kira Artışı ÜFE’ye Göre Belirlenecek

Borçlar Kanunu Tasarısı’ndaki yeni düzenlemeyle birlikte kiralara Üretici Fiyat Endeksi’ne göre artış sınırlaması getiriliyor. Hükümetin enf

NTV-MSNBC



b>Borçlar Kanunu Tasarısı’ndaki yeni düzenlemeyle birlikte kiralara Üretici Fiyat Endeksi’ne göre artış sınırlaması getiriliyor.

Hükümetin enflasyonla mücadele hedefinde önemli bir yer tutan kira artışları Türk Borçlar Kanunu Tasarısı ile yeniden düzenleniyor. Tasarı ile kiralara Üretici Fiyat Endeksi’ne göre artış sınırlaması getiriliyor. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, tasarıyı bir yıl içinde yasalaştırmayı planladıklarını söyledi. Yasanın yürürlüğe girmesiyle 6570 sayılı gayrımenkul kiraları hakkındaki kanun da yürürlükten kalkmış olacak.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, 7 yıllık bir çalışma sonrasında hazırlanan Türk Borçlar Kanunu Tasarısı’nı bir basın toplantısı ile tanıttı. 650 maddeden oluşan yeni tasarının en önemli düzenleme konularından biri kira ve kiracı hukuku oldu. Tasarı kiracının korunmasını esas alan düzenlemelere yer verirken ev boşaltma nedenleri tasarıya tek tek yazılarak bunun dışındaki hiç bir nedenin geçerli olmayacağı hükmü getirildi.

Borçlar Kanunu Tasarısı kefaletle ilgili düzenlemelere de yer veriyor. Buna göre evli çiftler birbirlerinin yazılı rızasını almadan bir başka kişiye kefil olamayacaklar.
Taslak sorumluluk hukuku alanında da mağduru koruyucu önemli düzenlemelere yer veriyor. Buna göre, uğranılan zararların tazminine yönelik tazminat davalarında, hakime mağdurun zarar uğradığına kanaat getirirse, dava sonuçlanmadan ödeme yapılmasına karar verebilecek.

Kira artışın yeni düzenleme

• Konut ve çatılı işyeri kiralarındaki artış oranı Üretici Fiyat Endeksi'ne göre belirlenecek.
• Kiracıyı tahliye nedenleri sınırlandırıldı, ciddi ve samimi olma koşulu getirildi.
• Haklı bir neden olmaksızın kiracını evden çıkaran ev sahibi, üç yıl geçmeden eski kiracısından başkasına evi kiralayamayacak.
• Bir yıl içinde kira bir defa ödenmediği taktirde kalan ayların peşin ödenmesini öngören mevcut düzenleme kaldırıldı.
• Fesih bildirimi kiracıya yazılı olarak yapılacak.
• Kefalet sözleşmelerinde kefilin sorumlu olacağı azami tutar, kefil tarafından sözleşmeye yazılacak. Böylece özellikle bankalarda yapılan kefalet sözleşmelerinde yaşanan sıkıntılar giderilecek.


http://www.yapi.com.tr/haberler/kira-artisi-ufeye-gore-belirlenecek_22910.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!