Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kocaeli Kabuk Değiştiriyor

1999'daki Marmara Depremi'nin ardından oturulamayacak duruma gelen konut miktarı 10 binlerle ifade edilen Kocaeli, yeni bir döneme girdi Son 2 yılda özel sektörün yüzlerce konutluk projenin inşasına başladığı şehirde belediye iştiraki Kent Konut'un hedefi de 5 yılda 20 bin konut.

Sabah Emlak/Menekşe Ataselim



img src="http://www.yapi.com.tr/Uploads/HaberMedya/2008\haberler\59493.jpg" hspace=5 vspace=5>

Kocaeli, bundan 9 yıl önce Marmara'yı sarsan depremde en büyük hasarı gören şehirlerden biri. Deprem nedeniyle sadece sanayide meydana gelen maddi kaybın 1.5 milyar dolar ile ölçüldüğü ve onbinlerce konutun içinde yaşanamaz hale geldiği Kocaeli, şimdi gerçek bir yenilenme dönemi yaşıyor. İnşaat sektörünün hızla büyümeye başladığı 2005 yılında, gerek yerel firmalar gerekse dışarıdan çekilen yatırımlarla sayıları gittikçe artan konut projelerinin yükselmeye başladığı şehrin, bugün hemen her bölgesinde şantiye havası solunuyor. 2006'da Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraki olarak kurulan Kent Konut'un ve TOKİ'nin rüzgârının yanı sıra özel sektörün de kentteki yatırımları artıyor.

İş hacmi ikiye katlandı

Kocaeli'ndeki inşaat şirketlerinin sayısı 2 bine yakın rakamlarla ifade ediliyor. Bunların önemli kısmını da müteahhitlik firmaları oluşturuyor. Hatta son dönemdeki hareketlilikten ötürü müteahhit olmayanlar da konut inşasına girişmiş durumda. Şirketleri buna yönelten gelişme ise pek çok firmanın iş hacmini 2 yıl içinde iki katına çıkarması.

Fiyatlar yükselişe geçti

Maliye Bakanlığı'nın 2005 verilerine göre kiracı durumundaki hane halkı sayısının yaklaşık 83 bin olarak kaydedildiği Kocaeli'nde başlayan yoğun arzın altında önemli bir talep yatıyor. Şehir merkezinde Alikahya, Uzunçiftlik ve Gündoğu'nun aralarında bulunduğu bölgeler yeni konutlar için en gözde yerleşim alanları. Bu bölgelerin seçiminde ise sağlam zemin yapısı ve müstakil yaşama uygunluğu en önemli etkenler. Kocaeli'nde deprem sonrası taban yapan fiyatlar da yeni projelerle ciddi yükselişe geçmiş durumda. Şimdilerde yeni konutların ortalama metrekare fiyatları bin 200-bin 300 YTL arasında. Hatta bu fiyat, lüks konutlarda 2 bin YTL'ye kadar çıkıyor. TOKİ'nin ve Kent Konut'un inşa ettiği sosyal konut projelerinde ise metrekaresi 600 YTL'ye de ev bulmak mümkün. Yatırımlarına hızla devam eden ve yeni fırsatlar kollayan sektörün kente ait beklentisi ise bu hareketliliğin devam etmesi yönünde. Çünkü hem içerideki talep hala giderilmedi hem de önemli bir sanayi kenti olan Kocaeli yeniden göç almaya başladı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kocaeli-kabuk-degistiriyor_59493.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!