Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kocaeli'nde 106 Metre Uzunluğunda 'Roma Yolu'

Gölcük'ün Yazlık Mahallesi'nde 2000 yılına kadar üzerinden yol geçen 2. yüzyıla ait Roma hamamı ve çevresinde yapılan kazılarda, üzeri pişmiş toprak tuğlalarla kaplı 106 metre uzunluğunda Roma yolu ortaya çıkarıldı.

yapi.com.tr / AA
Kocaeli'nde 106 Metre Uzunluğunda 'Roma Yolu'

Fotoğraf: Tahir Turan Eroğlu

Kocaeli'de bir dönem üzerinden yol geçen 2. yüzyıla ait Roma hamamı ve çevresinde yapılan kazılarda üzeri pişmiş toprak tuğlalarla kaplı 106 metre uzunluğunda Roma yolu ortaya çıkarıldı.

Gölcük'ün Yazlık Mahallesi'nde 2000 yılına kadar üzerinden yol geçen 2. yüzyıla ait Roma hamamı ve çevresinde bir süre önce Gölcük Belediyesi ve Kocaeli Müze Müdürlüğünün hazırladığı proje kapsamında kazı çalışmaları başladı.

Yaklaşık 3 ay süren çalışmalar sonunda bölgede, 106 metre uzunluğunda üzeri mermerle kaplı Roma Yolu, su kanalları, tarihi yapılar ve sikkeler bulundu. Hamamda bulunan Roma dönemine ait tonozlu yapının çevresi ise uzman ekiplerce yapılan çalışmalarla temizlendi.

Bazı tarihi yapıların kalıntılarına da ulaşılan bölgede, büyük bir termal tesisinin kurulması için çalışmalar devam ediyor.

Kocaeli Müze Müdürü İlksen Özbay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazı yapılan Roma hamamının 2000 yılına kadar üzeri toprakla kaplı bir alan olduğunu ve buranın üzerinde araçların geçtiği bir yolun bulunduğunu söyledi.

Yaptıkları yüzey çalışmaları sonucu yolun ulaşıma kapatıldığını ifade eden Özbay, ''Bu yıl ise Gölcük Belediyesinin termal tesis yapma talebi üzerine burada kazı çalışmalarına başladık. Yaklaşık 3 aydır kazımız sürüyor. Kazılarda çok önemli tarihi eserler elde ettik. Burada bir takım sikkeler bulduk. Bu sikkeler 2. yüzyıla ait'' diye konuştu.

Roma hamamlarının daha çok halk için yapıldığını vurgulayan Özbay, ayrıca Roma askerlerinin de savaşlardan döndüğünde şifa merkezleri olarak adlandırılan bu hamamlara geldiğini söyledi.

''Burası Türkiye'de ilk denilebilecek bir tarzda. 106 metrelik Roma Yolu bir ilktir. Daha önce bu kadar uzunlukta bir Roma Yolu bulunmamıştı'' diyen Özbay, şöyle devam etti:

''Bu sevindirici bir olay. Uzun ve kullanılabilir bir yol. Burada kurulacak termal tesisin içinde bu yolu kullanmayı düşünüyoruz. Bölgede yapılaşma olduğu için yolun büyük bir kısmının yapıların altında kaldığını tahmin ediyoruz. Ayrıca 3 metrelik de restorasyon isteyen bölüm var. Bununla birlikte yolun uzunluğu toplamda 109 metreye ulaşıyor.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
ETİKETLER: arkeoloji
http://www.yapi.com.tr/haberler/kocaelinde-106-metre-uzunlugunda-roma-yolu_84044.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!