Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Konutta, Belediye Bakanlıkla Savaşta

Bayındırlık ve İskân Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Avcılar'daki Ispartakule ve Doğa Parkı Evleri gibi birçok konut projesi yüzünden mahkemelik oldu.

Milliyet Gazetesi
Konutta, Belediye Bakanlıkla Savaşta

b>Bayındırlık ve İskân Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Avcılar'daki Ispartakule ve Doğa Parkı Evleri gibi birçok konut projesi yüzünden mahkemelik oldu.

Projeye imkân tanıyan imar planlarının bakanlık tarafından onaylanmasına karşı çıkan Büyükşehir Belediyesi ve Şehir Plancıları Odası, İstanbul 6. İdare Mahkemesi'ne başvurmuştu. Mahkemenin "yürütmeyi durdurma kararı" vermesine rağmen, bakanlığın yaptığı tadilatla planları tekrar onaylaması üzerine, Büyükşehir Belediyesi "yürütmeyi durdurma ve planların iptali" için bu kez Danıştay'a başvurdu.

Bakanlığın 2005'te imar planlarını yapmasıyla bölgede birçok konut projesi gündeme geldi.

100 bin kişi yaşayacak
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) iştiraki olan Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın 8 bin konutluk projesinin yanı sıra Garanti Koza İnşaat'ın Ispartakule Evleri, Tulip A.Ş.'nin 3 şantiyede bin konutluk projesi ve Emlak Pazarlama İnşaat'ın Doğa Parkı Evleri adlı projesi de bölgede yer alacaktı.

Bölgede, yaklaşık 100 bin kişinin yaşaması planlanıyordu. Ancak, Şehir Plancıları Odası ve Büyükşehir Belediyesi'nin karşı çıktığı planlarla ilgili olarak, İstanbul 6. İdare Mahkemesi, 2007'de yürütmeyi durdurma kararı verdi. Karar sonrası bakanlık, bazı tadilatlarla 6 Haziran'da planları tekrar onayladı. Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi, 7 Eylül 2007'de, bu kez yürütmenin durdurulması için Danıştay'a başvurdu.

'Kamu yararına aykırı'
Büyükşehir Belediyesi Hukuk Müşevirliği'nin başvurusunda, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nca 7 Haziran 2007'de resen onanan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli plan notlarında yapılan değişikliklerin, yasaya, yönetmeliğe, şehircilik ilkelerine, planlama tekniğine ve kamu yararına aykırı olduğu vurgulandı.

Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi 2. Başkanı Ali Rıza Nurhan, bakanlığın, yürütmeyi durdurma kararına rağmen küçük değişikliklerle tekrar planı onaylamasında iyi niyet bulunmadığını kaydetti.

Onaylanan plan değişikliklerinin, ayrıcalıklı imar hakkı tanıdığını belirten Nurhan, çok yoğun bir yapılaşmanın geldiğini söyledi. Nurhan, "Bakanlık, gerektiği hallerde kendisine imar planı onama hakkı veren İmar Kanunu'nun 9. maddesi'ni dayanak gösteriyor" dedi. CHP İl Başkanı Gürsel Tekin ise bakanlığın kendi belediye başkanlarına bile tahammülü olmadığını öne sürdü.

http://www.yapi.com.tr/haberler/konutta-belediye-bakanlikla-savasta_56340.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!