Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Konutta Lüks Kavramı Değişiyor

Pekdemir İnşaat’ın konutta “lüksü” yeniden tanımladığı yeni projesi Semt Kocaeli’ni konuşmak üzere projenin mimarı Cem Sorguç ve Pekdemir İnşaat Genel Müdürü Mert Pekdemir’le bir araya geldik. Pekdemir ve Sorguç, proje ile ilgili önemli bilgiler paylaşırken, konut sektörünün Türkiye’deki durumu ile ilgili de çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Konutta Lüks Kavramı Değişiyor

Konutta lüks algısını değiştirme iddiasıyla Pekdemir İnşaat tarafından, Yahya Kaptan’a komşu Çayırköy'de geliştirilen Semt Kocaeli projesi, koruyla çevrili 34 bin metrekarelik alanda, yarım asırlık meşe ağaçlarını bulunduğu yerde koruyan bir mimari anlayışla tasarlandı. Semt Kocaeli projesinde öncelik binadan yana değil, doğadan yana kullanılarak sıra dışı ve özgün bir mimari tasarım hedeflendi. Semt Kocaeli’nin mimari tasarım özelliklerini, konutta yeni lüks kavramını, konut sektörünü ve yarım asırlık meşe ağaçlarının öyküsünü dinlemek üzere Pekdemir İnşaat Genel Müdürü Mert Pekdemir ve projenin ödüllü mimarı Cem Sorguç ile bir araya geldik.

Pekdemir İnşaat’ın ilkleri

Türkiye’nin ender firmalarından biri olduklarını ve aralıksız üç kuşaktır faaliyet gösterdiklerine işaret eden Mert Pekdemir, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Birçok ilde projeler yaptık; ama son 20 yıldır aktif olarak Kocaeli’nde proje yapıyoruz. Bu bölgede butik olarak faaliyet gösteren bir firmayız. 1944 yılından beri faaliyetlerimizle ilgili ciddi miktarda belge, araç ve gereçleri özenle müzemizde saklıyoruz. Kendi bölgemizde ilk defa kule vinç, hazır beton ve plastik pencere kullanan firmayız. Kullanıma sunulduğu yıllarda, tuğlaya alternatif olan, hafif, yüksek yalıtımlı ürün çok yadırganmıştı. Benimsenmesi yıllar alan bu ürünü Kocaeli’nde ilk kullanan firma biz olduk. Türkiye’de bile sayılı şirket, bu yeni ürünü denemeye zorlukla ikna olmuşken, 1968’de Türkiye’nin o dönem 7. büyük oteli olan Otel Asya inşaatında kullandık. Bu ürünü ilk kez uyguladığımız 1968 tarihinden tam 40 yıl sonra, 2008’de Villam 2 sitesiyle ürünün üreticisi Türk Ytong’dan uygulama ödülü aldık.”  

MimarMimar Cem Sorguç - Pekdemir İnşaat Genel Müdürü Mert Pekdemir

Çalışanlarının iş güvenliği kadar halk güvenliğini de dikkate aldıklarını vurgulayan Pekdemir, bu duyarlılığı, bundan tam 23 yıl önce ilk “tüp tünel”e imza atarak ortaya koyduklarını söylüyor. Pekdemir, 1994 yılında Kocaeli’ndeki Soydan İş Merkezi’nin yapımı sırasında, halkın geçiş güvenliğini sağlamak için, inşaat etrafında tüp tüneller kullandıklarını sözlerine ekliyor.

İstanbul ve Ankara dışına çıkıldığında müteahhit firmaların genelde çok basit çalışma düzenine sahip olduğunu ve fiyata acele karar verildiğini belirten Pekdemir, kendilerinin daha sofistike bir şekilde çalıştıklarına dikkat çekiyor.

“Kocaeli’nde konut fiyatları düşük”

Kocaeli’nin İstanbul’a çok yakın ve İstanbul’dan sonra en çok vergi veren il olduğunu söyleyen Mert Pekdemir, gelir seviyesi yüksek ve hatta ortalama gelir vergisinde İstanbul’u bile katlayan bir il olduğunu söylüyor. Buna rağmen konut fiyatlarının düşük olduğunu belirten Pekdemir, hatta birçok Anadolu kentinden bile düşük olduğunun altını çiziyor. Son dönemde fiyatı artırma çabalarının söz konusu olduğuna değinen Pekdemir, kendi firmalarından çok daha yüksek fiyata konut satan firmaların olduğunu vurguluyor.

Konutta yeni lüks

Semt Kocaeli projesinde “yeni bir lüks” kavramını ön plana çıkarmaya çalıştıklarını ifade eden Pekdemir; konutta lüksün standartlarını göz boyayan gösteriş yerine, yalın, çevreci, işlevsel, teknolojik ve yüksek kalite olarak yeniden tanımladıklarını vurguluyor. Tıpkı otomobilde olduğu gibi tüketicinin lüks algısının da çeşitlendiğini dile getiren Pekdemir, lüksü pahalı ve gösterişli olarak algılayanlara yönelik marka ve modellerin yanında, lüksü tasarım, kalite ve güvenliğin bütünleşmesiyle tanımlayan markaların, daha bilinçli ve seçkin bir tüketici kitlesine ulaştığını belirtiyor. Pekdemir; Semt Kocaeli Projesi’nde, sosyo-ekonomik ve kültürel açıdan ortak paydalara sahip seçkin komşularla, doğayla bütünleşmiş, çeşitli spor olanaklarına sahip, sağlıklı, konforlu, huzurlu ve renkli bir sosyal yaşam tasarladıklarını sözlerine ekliyor. Bu proje ile yaptıkları tüm çalışmaları bir paket halinde sunmayı hedeflediklerini vurgulayan Pekdemir, “Bu projeyi fiyatlarken aylarca birçok danışmanla çalıştık. Birtakım fizibiliteler yapıldı, briefler hazırlandı, mimar Cem Sorguç ile çalışmaya karar verildi. Bunların toplamına isim koymak istedik ve bir paket içerisine bütünleştirmeye çalıştık” diyor. 

Müşteri Şikayet Sistemi

“Türkiye İstanbul’dan ibaret” noktasına doğru hızlı bir gidiş olduğunu ve bunun da kırılması gerektiğine değinen Pekdemir, “Düzgün ve güzel şeyler yapmak gerekiyor, bu da her şeyin önüne geçer. Müşteri Şikayet Sistemi de bu yönde oluştu. Biz bu yöntemle binlerce şikayeti ele aldık ve bunlarla yüzleştik. Üç kuşaktır bu işi yapıyoruz ve bu şekilde olması gerekiyor. Bu para kaybettirecekse kaybettirecek. Mantık gereği de bunun para kazandırması lazım. Yol almamız için de farkı yaratmamız gerekiyor” diyor. Müşteri Şikayet Sistemi ile belki de sektörde bir ilki gerçekleştirdiklerini ifade eden Pekdemir, sözlerine şöyle devam ediyor: “Web tabanlı ciddi bir sistemimiz var. 5-6 senedir bu sistemi kullanıyoruz. 7/24 garanti kapsamındaki tüm sorunlar ilgili web üzerinden konut kullanıcısı tarafından yazılabiliyor. 1200 konutta bu sistemi kullandık. Bu bizim beşinci projemiz olacak. Bu sistem için özel bir yazılım satın aldık.”

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
http://www.yapi.com.tr/haberler/konutta-luks-kavrami-degisiyor_159325.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!