Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Konutta Stok Uyarısı!

Konut fiyatları Aralık 2016’da yıllık olarak yüzde 2.94 arttı. GYODER Başkanı Torun, konutta stok erime hızının yüzde 2.4’e düştüğüne dikkati çekti.

yapi.com.tr
Konutta Stok Uyarısı!

REIDIN ve GYODER tarafından Türkiye İş Bankası desteği ile hazırlanan ‘Yeni Konut Fiyat Endeksi Aralık 2016’ yayınlandı. Endeks sonuçlarına göre, Aralık’ta fiyat artışı, bir önceki aya göre yüzde 0.47, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.94  gerçekleşti. Vatan Gazetesi'nin haberine göre, aylık fiyat artışı oranı, artan kur nedeniyle oluşan maliyet artışının altında kaldı.

GYODER Başkanı Aziz Torun, “Yeni konutlar kapsamında Aralık’ta gerçekleşen artış, Nisan 2016’dan beri en yüksek aylık artış olmakla birlikte, TÜFE’deki artışın altında kaldı. Proje geliştiricilerin fiyat artışını yansıtan endeksteki aylık artış oranı artan kur nedeniyle oluşan maliyet artışının da altında oldu. Ayrıca markalı konut projeleri adet bazlı stok erime hızı, Kasım ayında yüzde 3 iken, Aralık ayında yüzde 2.4’e düştü. Tüm bu veriler, gayrimenkul sektörü tarafından iyi yorumlanmalı ve bu gelişmeler dikkate alınarak planlama yapılmalı” dedi.

Anadolu önde gidiyor

Yeni Konut Fiyat Endeksi’nde,  Aralık ayında İstanbul Anadolu yakasında yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0.62, Avrupa yakasında yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0.29 fiyat artışı oldu. Endeksin başlangıç dönemine göre Anadolu yakasındaki projeler Avrupa yakasına kıyasla 9.5 puan fazla artış gösterdi. Konut fiyatlarına metrekarelere göre bakıldığında, yüksek metrekareli olarak tanımlanan 151 metrekare ve daha büyük alana sahip konutlarda yüzde 0.60 düşüş yaşandığı görüldü. Daha düşük metrekareli konutların fiyatı artmaya devam etti.

Yabancı yatırımcı azaldı

Yabancıya konut satışı, gerilemeye devam ediyor. Markalı konut projeleri kapsamında, yabancı yatırımcılara yapılan satış oranının Aralık’ta yüzde 8’e kadar gerilediği görüldü. Yabancılara satış oranı son 6 aylık ortalama yüzde 16 olarak gerçekleşmişti. Geçtiğimiz günlerde en az 1 milyon doların üzerinde konut alan ve 3 yıl satmayana yabancıya vatandaşlık verileceği açıklanmıştı. Bu hak, satışları artırabilir.

Senet kullanımı normale döndü

Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde, senet kullanım oranının Aralık ayında son 6 ayın ortalamasına yaklaştığı görüldü. Kasım ayında yüzde 61’e kadar çıkan senet kullanımı Aralık’ta yüzde 34 olarak gerçekleşti. Peşinat kullanım oranı yüzde 44, banka kredisi kullanımı yüzde 22 oldu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/konutta-stok-uyarisi_155102.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!