Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Köprü'de Acele Karar Verilmesin

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi: "Boğaz Köprüsü'nde facia olacağı düşüncesi acele verilmiş bir karardır." İnşaat Mühendisleri Odas

Hürriyet



b>İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi: "Boğaz Köprüsü'nde facia olacağı düşüncesi acele verilmiş bir karardır."

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Cemal Gökçe, ''Boğaziçi Köprüsü'nde bir plakada oluşan bir problemin büyük bir faciaya neden olacağını ifade etmenin, son derece acele verilmiş bir karar olduğunu'' bildirdi.

Gökçe, yaptığı yazılı açıklamada, Boğaziçi Köprüsü'nü taşıyan çelik kabloların sürekli tekrarlanan yüklerin etkisi altında bulunduğunu ve Avrupa-Asya arasında gidip-gelen araçların köprüyü taşıyan 272 taşıyıcı çelik kabloyla birlikte bu kabloların bağlı oldukları levhaların yorulmasına da neden olduğunu kaydetti.

ÇELİK MALZEMEDE YORULMA

''Köprünün ulaşıma açıldığından bu yana geçen 30 yıllık sürede çelik malzemesinin yorulma problemini de gündeme getirdiğine'' işaret eden Gökçe, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

''Bir yorulmaya bağlı olarak çelik kablo bağlantılarında zamanla çatlakların oluşabileceği, soğuk hava ve rüzgarın etkisiyle de bu çatlakların büyüyerek kopmaya neden olacağı, her inşaat mühendisinin bilmesi gereken bir konudur.

Bu nedenledir ki, köprüyü taşıyan 272 bağlantı kablosunda ve bağlantı plakalarında bu kopmanın olabileceği söylenebilir. Diğer bağlantı kablolarında ve bağlantı plakalarında bir çatlağın olmaması, yeni bir çatlak ve kopmanın olmayacağı anlamına gelmemelidir.

Yine bir plakada oluşan problemin büyük bir faciaya neden olacağını ifade etmek de, son derece acele verilmiş bir karar olarak düşünülmelidir.

Köprü ayaklarını birbirine bağlayan ve 272 taşıyıcı kablonun bağlı olduğu yatay kablolarda oluşacak bir çatlak, ancak önemli bir paniğin ifadesi olabilir.

İlgililerden, mevcut kablolar ile kablo bağlantılarının zaman kaybedilmeden incelenmesini ve ortaya çıkan duruma göre hareket edilmesini önemle talep ediyoruz.''

http://www.yapi.com.tr/haberler/koprude-acele-karar-verilmesin_8848.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!