Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Korunan Son Alan da Taş Ocaklarına Açılıyor!

Çevresinde inşa edilen baraj ve göletlerle, denetimsiz artezyen kuyuları yüzünden son 30 yılda üçte birini kaybedilen Burdur Gölü çevresindeki korunan son alan da taş ocaklarına açılmak isteniyor.

yapi.com.tr
Korunan Son Alan da Taş Ocaklarına Açılıyor!

Sol Gazetesi'nden Yusuf Yavuz'un haberine göre, 5 Aralık'ta Burdur Valisi Nurettin Yılmaz'ın başkanlığını yapacağı 'Yerel Sulak Alan Komisyonu' toplantısı öncesinde basın açıklaması yapan Burdur Sivil Toplum Platformu, gölü çevreleyen Söğüt Dağları'nın mermercilik faaliyetine açılmak istendiğine dikkat çekerek komisyon üyelerini Burdur'un geleceğini tehdit eden karara karşı çıkmaya çağırdı.

Gözler sulak alan komisyonu toplantısında

Son 30 yılda üçte biri yitirilen Burdur Gölü'nün korunması için ele alınacak tedbirlerin görüşüleceği 'Yerel Sulak Alan Komisyonu'nun 2013 yılı toplantısı, 5 Aralık tarihinde Vali Nurettin Yılmaz başkanlığında 5 Aralık'ta yapılacak. Burdur Belediyesi, Devlet Su İşleri 18. Bölge Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri 6. Bölge Müdürlüğü, Burdur Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılacağı toplantı öncesinde basın açıklaması yapan Burdur Sivil Toplum Platformu, Burdur Gölü’nün kıyısındaki Söğüt Dağları, Göl Yönetim Planı’nın 3 no'lu kararı değiştirilerek, mermerciliğe açılmak istendiğini öne sürerek, komisyon üyelerini Burdur'un geleceğini tehdit eden karara karşı çıkmaya çağırdı.

'Söğüt dağları mermerciliğe açılmak isteniyor'

2008 yılında toplanan Burdur Yerel Sulak Alan Komisyonu'nun, "yaban hayatının ve gölün peyzaj bütünlüğünün korunması"nı amaçlayan 3 no’lu kararı ile Söğüt Dağlarında mermerciliğin engellendiğine dikkat çekilen açıklamada, söz konusu kararın değiştirilerek Söğüt Dağlarının mermercilik faaliyetlerine açılmak istendiği kaydedildi.

'Gölün kuruması hızlanacak'

5 yıl sonra Burdurluların görüşleri alınmadan bu karardan vazgeçilerek bölgenin mermerciliğe açılmak istendiği belirtilen platform açıklamasında, "Söğüt Dağları mermerciliğe açılırsa, karaçam ormanları ve ardıç ormanı yok olacak; nesli tehlike altında olan akkuyruklu kartalların yaşam alanı ortadan kalkacak. Mermer tozu toprağın gözeneklerini tıkayarak köylerde tarımsal verimliliği düşüreceği gibi, yeraltı su yollarını bloke ettiği için yeraltı su seviyesinin düşmesine de yol açacak. Burdur gölümüzün suyu her geçen gün zaten çekiliyor. Yeraltı suyunun azalması Burdur Gölünün kurumasını daha da hızlandıracak" görüşüne yer verildi.

Komisyon üyelerine 'oy vereni açıklarız' uyarısı

Burdur Gölü Havzasının hemen her dağında mermer ocakları bulunduğuna işaret edilen açıklamada, bölgede tahribattan korunabilen bir tek Söğüt Dağlarının kaldığının altı çizilerek şöyle denildi: "yarın toplanacak komisyonun dağlarımızın, gölümüzün ve Burdur halkının geleceği için doğru kararı vereceğine inanmak istiyoruz ve bir kez daha uyarıyoruz. Burdur Gölü havzasının madenciliğe açılması için oy kullanan komisyon üyelerini isim isim açıklayarak, Burdur'un geleceğini katleden insanlar olarak teşhir edip, Burdur'da istenmeyen insanlar olarak ilan edeceğimizin bilinmesini istiyoruz.. Bununla da kalmayıp, dağlarımızı ve gölümüzü korumak için gerekirse Uluslararası Ramsar Sekreteryası’na başvuracağız. Dağlarımızın, gölümüzün, havamızın, suyumuzun, doğamızın ve geleceğimizin yok olmasına seyirci kalmayacağız."

ETİKETLER: Burdur Gölü
http://www.yapi.com.tr/haberler/korunan-son-alan-da-tas-ocaklarina-aciliyor_114626.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!