Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Korunanı da Çaldılar!

Eminönü Yeni Cami'nin arkasında yer alan, 4 Osmanlı padişahının mezarlarının da bulunduğu Hatice Turhan Sultan Türbesi'ne ait selvi motifli 33 tarihi İznik çinisi çalındı. 24 saat koruma altında bulunan türbedeki hırsızlık tesadüfen ortaya çıktı.

Milliyet Gazetesi
Korunanı da Çaldılar!

b>Eminönü Yeni Cami'nin arkasında yer alan, 4 Osmanlı padişahının mezarlarının da bulunduğu Hatice Turhan Sultan Türbesi'ne ait selvi motifli 33 tarihi İznik çinisi çalındı. 24 saat koruma altında bulunan türbedeki hırsızlık tesadüfen ortaya çıktı.

Türbeler ve Müzeler Müdürü Erman Güven, türbeyi gezerken pencere içindeki çinilerin eksik olduğunu fark etti. Güven, durumu bakanlığa, emniyete ve cumhuriyet savcılığına bildirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı soruşturma başlattı.

Hırsızlık, Paris'te açık artırmaya çıkarılan çinilerle ilgili yapılan araştırmada ortaya çıktı. Bu ay yapılan Christie's müzayedesinde tanesi 75 bin, 60 bin ve 46 bin euro fiyatlarla alıcı bulan çinilerin, Topkapı Has Oda ile Eyüp Sultan Camii ve türbesine ait olduğu belirtilmişti. Harekete geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı çinilerin hangi türbelere ait olduğunu tespit etmek amacıyla Türbeler ve Müzeler Müdürü Güven'i görevlendirdi.

Tek tek dolaştı
Güven, elindeki envanter ve müzayede kataloğu ile tek tek türbeleri dolaşırken Hatice Turhan Sultan Türbesi'nin girişinde sol tarafta bulunan pencere içlerindeki selvili İznik çinisi panonun yerinden söküldüğünü fark etti. Envanter kayıtlarında görünen ancak duvarda bulunmayan çinilerin çalındığı da böylelikle ortaya çıktı.

Hırsızlığı ortaya çıkaran Erman Güven, içeriden yardım alınmadan soygunun yapılamayacağını belirterek şöyle konuştu:

"Türbenin iç tarafında, pencere içindeki kısımdan 33 İznik çinisi gitmiş. Öyle profesyonelce yapılmış ki, alaşılmasın diye pencerenin kapağı kadar kısmı sökülmüş. Pencere kapağı açıldığında çinilerin üzerine geliyor. Böylelikle eksik çinileri göremiyorsunuz. İçeriden yardım alındığı kesin. 2 bekçisi var, ama bize kimse haber vermedi. Restorasyon da yeni yapılmıştı. Bir yıl önce rölövesi alınmış. Yani bir yıl içinde olduğu kesin."

Türbe geçen yıl restore edildi
Hatice Turhan Sultan Türbesi Eminönü Meydanı'ndaki Yeni Cami Külliyesi'ne dahil. 1663 yılında tamamlanan türbenin mimarı Yeni Cami'nin de mimarı olan Mustafa Ağa. Türbe, külliyenin Mısır Çarşısı yönünde, Hünkâr Kasrı'nın karşısında bulunuyor. Bu türbe, içinde gömülü beş padişah ve çok sayıda hanedan mensubuyla Osmanlı Hanedanı'nın en büyük kabristanlarından sayılıyor. Türbede Sultan IV. Mehmed ve annesi Hatice Turhan Sultan'ın yanı sıra Sultan III. Osman, Sultan II. Mustafa, Sultan III. Ahmed ve Sultan I. Mahmud'un mezarları yer alıyor. İç mekân, pencere içleri ve türbenin kapı girişindeki dış revakların altları tamamen İznik çinileriyle süslü bulunuyor. Çinileriyle ünlü türbe geçen yıl restore edilmişti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/korunani-da-caldilar_52994.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!