Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

KOZA’ya Yargı Tokadı

KOZA Altın A.Ş tarafından Evrensel Gazetesi'nde yayımlanan iki haberle ilgili açılan davalar reddedildi. İzmir 4. Asliye Hukuk Mahkemesi kararında, haberlerdeki gerçeklik unsuruna dikkat çekerek, halkı bilgilendirme ve haber verme sınırlarının aşılmadığı saptamasını yaptı.

Evrensel/Özer Akdemir



br/> Bergama’daki altın madeninin sahibi KOZA Altın A.Ş tarafından, madenle ilgili Evrensel Gazetesi'nde çıkan haberlerin ikisine açılan dava mahkemece reddedildi. İzmir 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dün görülen davalardan birisi Evrensel Gazetesi'nin 05/05/2005 tarihli sayısında “Siyanürlü yol” manşetiyle çıkmıştı. Bergama-Altınova ve Bergama-Aliağa arasında yapılan duble yol çalışmasında, madenden çıkan toprağın alt yapı gereci olarak kullanıldığı bilgisinin aktarıldığı haberde, kullanılan bu kimyasal madde bulaşıklı dolgu malzemesi nedeniyle yolun kısa sürede deforme olduğu dile getirilmişti. Konuyla ilgili Bergama eski belediye başkanı Sefa Taşkın’ın açıklamalarına da yer verilen haberde, ayrıca TMMOB’a bağlı Çevre, Jeoloji, Kimya ve Metalürji Mühendisleri Odaları’nın 12.08.2003 tarihinde yayınladıkları ortak raporla, yolda kullanılacak maden atığı konusunda yaptığı uyarılar da yer almıştı.

Haberi tekzip eden KOZA, tekzibin yanında Evrensel Gazetesi'ne “şirketin kişilik haklarının küçük düşürüldüğü, ticari iş ve kazancının olumsuz yönde etkilendiği” gerekçesi ile maddi–manevi tazminat davası da açmıştı. İzmir 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin dün verdiği esas hakkında kararda haberde şirketin kişilik haklarını küçük düşürecek, ticari iş ve kazancını olumsuz yönde etkileyecek bir yön bulunmadığının altı çizildi. Kararda; “…gazetenin yayınının haber verme ve halkı bilgilendirme sınırlarını aşmadığı, altın üretimindeki siyanür kullanma yönteminin çevre hukukunu etkileyen veya olumsuz etkileme ihtimali olan hususları dikkat çekmeyi ve kamuoyunda hassasiyet yaratmayı hedeflediği sonucuna…” varılarak davanın reddedildiği belirtildi.

Mahkeme: Haber gerçek
KOZA Altın’ın Evrensel Gazetesi aleyhine açtığı ve mahkemece reddedilen ikinci dava ise 24.05.2005 tarihli “Bergama yine mahkemelik” adlı haberle ilgiliydi. Haber, Bergama mücadelesi ile yakından ilgilenen hukukçulardan Av. Arif Ali Cangı’nın [RTF bookmark start: ust][RTF bookmark end: ust]açıklamalarına dayanıyordu. Cangı, madenin yeniden faaliyete başlaması nedeniyle İzmir İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulunduklarını ve yürütmenin yeniden durdurulması kararı verilmesini talep ettiklerini aktararak, daha önce İzmir 1. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen, bu kararın İzmir Bölge İdare Mahkemesi tarafından kaldırıldığına dikkat çekiyordu. Cangı bu mahkeme kararının ardından, maden işletmesine Gayri Sıhhi Müessese (GSM) Açılma Ruhsatı verilmesi için İzmir Valiliği İl Özel İdaresi’ne baskı yapıldığını ileri sürerek, bu baskılar sonucu GSM açılma ruhsatının, karar organı olan İl Genel Meclisi by-pass edilerek, İzmir Valisi’nin imzasıyla verildiğini aktarmıştı. Bu haberimiz hakkında KOZA Altın A.Ş’nin açtığı davayı reddeden mahkemede, “.. haberin verildiği tarihteki durum ve taraf iddialarına uygun olarak yansıtıldığı haberde, gerçeklik unsurunun bulunduğunun kabul edilmesi gerektiği ve davacının kişilik haklarına saldırı maiyetini taşımadığı, haber verme ve halkı bilgilendirme sınırlarının da aşılmadığı”nın anlaşıldığına dikkat çekildi.

Öte yandan KOZA Altın A.Ş, yerel Haber Ekspres Gazetesi hakkında açtıkları davalardan da feragat etti. Konuyla ilgili gazete ile bir protokol yapıldığı, bu protokolün ardından KOZA’nın gazete ile ilgili açtıkları davalardan çekildiklerini mahkemeye ilettikleri öğrenildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kozaya-yargi-tokadi_48736.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!