Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Laodikya Kazılıyor

DEBA Yönetim Kurulu Başkanı Esat Sivri'nin girişimleriyle, Laodikya'nın turizme kazandırılması amacıyla iki ay önce başlatılan kazı çalışmaları devam

Akşam Online/16.07.2002
Laodikya Kazılıyor

EBA Yönetim Kurulu Başkanı Esat Sivri'nin girişimleriyle, Laodikya'nın turizme kazandırılması amacıyla iki ay önce başlatılan kazı çalışmaları devam ediyor. Denizli Müze Müdürlüğü Başkanlığı'nda başlatılan kazı çalışmaları, Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nün de destek verdiği 50 kişilik bir ekiple sürüyor. Çalışmalarda son olarak, antik kentin merkezinde bulunan hamam ve çeşme açığa çıkarıldı. Kazı alanına giderek, çalışmalar hakkında bilgi alan Vali Yusuf Ziya Göksu, Denizli'de her türlü turizmin yapılacağını belirterek çalışmalar için 250 milyar lira ödenek ayrıldığını söyledi.

*** Laodikya Hakkında:

Denizli ilinin 6 km kuzeyinde yer alan antik Laodikeia kenti, coğrafi bakımdan çok uygun bir noktada veLykos ırmağının güneyinde kurulmuştur. Kentin adı antik kaynaklarda daha çok "Lykos'un kıyısındaki Laodikeia" şeklinde geçmektedir. Diğer antik kaynaklara göre ise, kent MÖ 263-261 yılları arasında II. Antiokhos tarafından kurulmuş ve kente Antiokhos'un karısı Laodike'nin adı verilmiştir.

Laodikeia, MÖ I.yy da, Anadolu'nun en önemli ve ünlü kentlerinden biridir. Kentteki büyük sanat eserleri bu döneme aittir. Romalılar da Laodikeia'ya özel bir önem vermişler ve Kıbyra (horzum) Conventus'unun merkezi yapmışlardır.

İmparator Caracalla zamanında Laodikeia'da bir seri kaliteli sikke basılmıştır. Antik dönemde, Laodikeia halkının da katkıları ile kente çok sayıda anıtsal yapı yapılmıştır. Laodikeia'nın gelişmişliği, coğrafi konumu ile olduğu kadar toprağının verimliliği ve buradaki yün ve kumaş ticaretinin yoğunluğu ile açıklanmaktadır. Kent kazanmış olduğu bu ticari önem sonucu; büyük bir bankacılık merkezi haline gelmiştir. Küçük Asia'nın 7 ünlü kilisesinden birinin bu kentte bulunması Hristiyanlığın burada ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. MS 194 yılında meydana gelen çok büyük bir deprem kenti yerle bir etmiştir.

Laodikeia'nın Yapıları:

Büyük Tiyatro:Antik kentin kuzeydoğu tarafında, Grek tiyatrosu tipinde araziye uygun olarak Roma inşa tarzında yapılmıştır. Scene'si tamamen yıkılmış olup, cavea ve orkestrası oldukça sağlam durumdadır. Yaklaşık 20.000 kişiliktir.

Küçük Tiyatro:Büyük tiyatronun 300 m kadar kuzeybatısında yer almaktadır. Grek tiyatrosu tipinde araziye uygun olarak Roma tarzında inşa edilmiştir. Scenesi tamamen yıkılmış olup cavea ve orkestrasında da bozulmalar mevcuttur. Yaklaşık 15.000 kişi alabilecek büyüklüktedir.

Stadyum ve Gimnazyum:Kentin güneybatısında, doğu-batı doğrultusunda uzanmaktadır. Stadyumun ek yapıları ile gimnazyum bir bütünlük teşkil edecek şekilde yapılmıştır. MS 79 yıllarında yapılan stadyumun uzunluğu 350 m, genişliği 60 m dir. Amfiteatr şeklinde yapılmış olan yapının 24 oturma basamak sırası bulunmaktadır. Büyük bölümü tahrip olmuştur. MS II.yüzyılda yapılan gimnazyum Proconsul Gargilus Antioius tararınaan inşa ettirilerek imparator Hadrianus ve eşi Sabina'ya ithaf edildiğine dair yazıt bulunmuştur.

Anıtsal Çeşme:Kentin ana caddesi ile ara caddesi köşesinde yer almaktadır. İki cepheli olarak yapılmış ve nişleri vardır. Bizans zamanında onarım görmüştür.

Meclis Binası:Kentin güneybatısındadır. Dikdörtgen planlı olan anıtsal yapı, doğu-batı yönünde uzanmaktadır. Ana giriş doğu cephesindedir.

Zeus Tapınağı:Antik Laodikeia kentinin sütunlu caddesinin doğu kesiminde, küçük tiyatro ile Nympnaeum arasında bulunmaktadır.

Kilise:Sütunlu caddenin güneyinde caddeye bitişik olarak inşa edilmiştir. Sadece taşıyıcı bölümlerinden bir kısmı ayakta kalmıştır. Ana giriş batısındadır.

http://www.yapi.com.tr/haberler/laodikya-kaziliyor_976.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!