Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Levent'teki Otopark Avrupa Çelik Tasarım Ödülü Aldı

İstanbul Levent'te tasarımı Yüksek Mimar Yaşar Marulyalı ve Levent Aksüt'e ait çelik konstrüksiyon Milli Reasürans TAŞ Çok Katlı Otomatik Otopark Bina

Hürriyet
Levent'teki Otopark Avrupa Çelik Tasarım Ödülü Aldı

stanbul Levent'te tasarımı Yüksek Mimar Yaşar Marulyalı ve Levent Aksüt'e ait çelik konstrüksiyon Milli Reasürans TAŞ Çok Katlı Otomatik Otopark Binası, Avrupa Çelik Birliği'nin Çelik Yapı Tasarım 2003 Ödülü'nü aldı. Avrupa Çelik Yapı Tasarım Ödülü'ne değer bulunan yapıların mimarlarına ödülleri geçen hafta, İsviçre'nin Luzern kentinde verildi.

Otopark sistemi 45 metre yüksekliğinde. 17 katlı, 612 araç kapasiteli. 950 ton yüksek kaliteli çelik kullanıldı. 10 milyon dolara mal oldu.

Geçen yıl mayısta hizmete açılan Milli Reasürans otoparkı aynı ayın sonunda Türk Yapısal Çelik Derneği'nce düzenlenen yarışmada ‘‘Yapısal Çelik Tasarımı’’ birincilik ödülü kazanmıştı. Otopark ayrıca 2002 yılı Türk Serbest Mimarlar Derneği Uygulama Ödülü’ne de layık görülmüştü.

Avrupa Çelik Birliği, bu yıl Türkiye ile birlikte Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Macaristan, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Romanya, Slovakya, İsveç, İsviçre ve İngiltere'deki 17 yapıyı ödüllendirdi.

Ödül töreninde konuşan Avrupa Çelik Birliği Başkanı Kurt W. Meyer İstanbul'daki çelikten yapılmış otoparkı şöyle övdü:

‘‘Bu otomatik, arabalar için yüksek raflı depo, İstanbul kentinin ortasında kapasite olarak yeterli ve estetik açıdan tatminkar bir çözüm oluşturdu. Taşıyıcı yapı ve yarı şeffaf cephe, hayranlık verici çelik mekanizmayı kavramamıza yardımcı oluyor. İnşaat gereksinmeleri, yangın konumu ve sismik teknoloji, bu kusursuz yapılmış park binasında buluşuyor ve bize çelikle inşaat yapmanın avantajlarını gösteriyor. Tasarımdaki akılcı yön, binada park hizmetinin tamamen otomatik olarak yapılması.’’

ARABALAR OTOMATİK PARK EDİLİYOR OTOPARKIN İÇİNE İNSAN GİRMİYOR

Parka gelenler aracını giriş bölümünde, hareketli bir taşıyıcı üzerine park ediyor. Sürücü bir jeton alıyor. Bu jetonda araçla bilgiler var. Sürücü, otomobilini kilitleyip anahtarını alarak gidiyor. Bilgisayarlarla donatılmış bu bölümde araçların içinde insan veya hayvan olup olmadığı da taranıyor. Araç hiçbir görevlinin müdahalesine gerek olmadan otomatik olarak asansöre alınıyor. 17 kat arasında uygun olan kata çıkartılıyor. Ve yine otomatik kayan zemin üzerinde boş olan bölümlere yerleştiriliyor. Aracını geri almak isteyenler çıkış bölümündeki makinelere jetonlarını atıyor. Araç yine otomatik olarak çıkış kapısına geliyor. Araçların park etme veya sahibine teslimi 1.5 dakikalık bir zamanda gerçekleşiyor. Otoparka insan girmediği için kaza ve hırsızlık riski ortadan kalkıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/leventteki-otopark-avrupa-celik-tasarim-odulu-aldi_6813.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!