Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Lübnan'da Türk'ün Payına İşçilik Düştü

Lübnan Başbakanı Fuat Siniora'nın yaptığı "İnşaat patlaması olacak. Kalifiye eleman ve malzeme açığı doğacak. Suriye, Mısır ve Türkiye'den işçi isteyeceğiz" açıklamasının altında yatan nedenler belli oldu.

Sabah Gazetesi
Lübnan'da Türk'ün Payına İşçilik Düştü

übnan Başbakanı Fuat Siniora'nın yaptığı "İnşaat patlaması olacak. Kalifiye eleman ve malzeme açığı doğacak. Suriye, Mısır ve Türkiye'den işçi isteyeceğiz" açıklamasının altında yatan nedenler belli oldu. Lübnan, Stockholm'deki donörler toplantısında ve Körfez ülkelerinin bağışlarıyla 2 milyar dolarlık kaynağı garantiledi. Şimdi de İslam Kalkınma Bankası ile 1 milyar dolarlık imar fonu kurmak için düğmeye bastı. Banka, fona başlangıç parası olarak 250 milyon dolar koydu. Böylelikle yaklaşık 3 milyar dolarlık kaynak ülkenin yeniden inşası için garantilenmiş durumda. Toplam kaynağın bu rakamı geçeceğine ise kesin gözüyle bakılıyor.

İsrail zararlarının hesabı, ister sadece küçük bir kulübe yada büyük bir apartman bloğu olsun birim olarak yapılıyor. Ülkedeki yeniden imarın, dolayısıyla da büyük projelerin sorumlusu Yeniden İnşa ve Kalkınma Konseyi'ne (RDC) göre 15 bin birim tamamen yıkılmış, 15 bin birim kısmen yıkılmış ve 40 bin birim hasarlı yapı bulunuyor. Lübnan önümüzdeki dönemde Türkiye için taşeronluk ve işçiler için yeni bir yabancı ülkede ekmek kapası olarak gözüküyor.

İran değil, Körfez
Eylül ayı sonu veya ekimin ilk yarısı içinde Beyrut'ta toplanması planlanan yeni bir donörler gerçekleşmesi ardından projelerin şekilleneceği konuşuluyor. Lübnanlı işadamlarına göre Katar ve Dubai'den gelecekteki projelere hazırlanmak için ülkeye gelerek Lübnanlı işadamlarıyla ortaklık kuran çok sayıda firma var. Körfez ülkelerinin büyük inşaatçıları Nakheel, Emaar ve Tameer gibi firmalar da zaten ülkede uzun süredir faaliyet gösteriyor.

Türkiye okul ve hastanelerin inşasını üstlenmek istiyor ama RDC Başkanı Nabil Al Jisr'a göre bu misyon, tamamiyle Körfez ülkeleri tarafından üstlenmiş durumda. Hizbullah üyesi Enerji Bakanı Mohamed Fnech de Al Jisr'i doğrular bir açıklamayı basına kapalı görüştüğü Türk-Lübnan İş Konseyi üyelerine yaptı. Fnech, İran'ın okul ve hastane yapımını üstlenmek istediğini ama Körfez ülkeleri nedeniyle İran'a ret cevabı verildiğini anlattı. Fnech'e göre özellikle Beyrut'ta yeniden inşa edilecek mahallelerin altyapısını İran yapacak.

Avrupa'dan prefabrik
Evsizlere geçici yerleşim çalışmaları başladı. Prefabriklerin temini de Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Ajansı tarafından sağlanacak. Ülkedeki tek üretici Dalaal havaya uçtuğu için tamamı ithal edilecek. RDC de Türkiye'de deprem stoğu olduğunun farkında ama ikinci el prefabrikleri sadece bağış olarak kabul ediyor.

Köprü ve köy evlat edinin
Lübnan, bir an önce İsrail'in yıktığı köprüleri onararak ülkeyi tekrar birbirine bağlamayı bir numaralı hedef haline getirmiş durumda. Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı Mohamed Safadi Türkiye'den köprü evlat edinmesini (adoption) istiyor. Yani, köprünün yapımının baştan sona üstlenilmesi ve sadece teknik kontrollerin Lübnanlılar tarafından yapılması arzulanıyor.

Yıkılan 77 köprüden 40'ı Körfez ve Avrupa ülkeleri tarafından evlat edinilmiş. Örneğin, Barış Gücü'ne asker veren İtalya, Beyrut'u Şam'a bağlayan karayolundaki köprülerden birinin inşasını yürütüyor. Beyrut, Sur gibi şehirlerde olmadığı için yeniden inşası büyük bir planlama gerektirmeyen köyler de ülkeler tarafından evlat ediniliyor. RDC'de yaklaşık 300 köylük bir liste var ve isteyen ülke kendine imarını üstleneceği köyleri seçiyor. Köy evlat edinen ülkeler arasında Körfez ülkeleri yine başı çekiyor. Hatta ekonomisi geri olan Yemen bile bir köyün imarını üzerine almış.

Hizbullah'la iş yapmak
Hizbullah kontrolündeki Haret Hreik'te hafriyat çalışmalarına gençlerden oluşan gönüllü grupları da katılıyor. Lübnan'da iş imkanlarını araştıranların aklına gelen bir soru da yıkılan yerlerin çoğu partinin kalesi olduğu için bağlantı kurmanın gerekliliği oluyor. Yetkililer belediyelerle ister istemez ilişki kurulacağını söylerken, parti yönetimi ile ilgili yorum yapmıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/lubnanda-turkun-payina-iscilik-dustu_48203.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!