Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mavi Yolculuk Yapılan Koyların Sayısı İki Yıl İçinde 160'dan 70'e Düştü

Gökova koyları, hızlı yapılaşma kurbanı oluyor. Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi'nin envanter çalışmasına göre; Didim'le Antalya arasındaki koyların yüzde 50'den fazlası, aşırı yapılaşma ve rant uğruna kaybedildi.

Radikal Gazetesi
Mavi Yolculuk Yapılan Koyların Sayısı İki Yıl İçinde 160'dan 70'e Düştü

b>Gökova koyları, hızlı yapılaşma kurbanı oluyor. Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi'nin envanter çalışmasına göre; Didim'le Antalya arasındaki koyların yüzde 50'den fazlası, aşırı yapılaşma ve rant uğruna kaybedildi. Ünlü simaların, TV'lerin ve yapım şirketlerinin ilgisine rağmen gelen yat sayısı artacağına azaldı. Bodrum Belediye Başkanı Mazlum Ağan'la Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Başkanvekili Arif Yılmaz, Turizm Bakanlığı'na, 'acil önlem' çağrısı yaptı.

Bodrum'dan Fethiye'ye uzayan koylar, günlüğü 100-150 bin dolardan kiralanan, değerleri 400 milyon dolara varan lüks yatların bölgeye uğramaya başlamasıyla gündeme geldi. Sinema, sahne ve iş dünyasından ünlü konuklar dikkatleri bölgeye çekince son iki yılda gelen lüks yat sayısı 1200'ü, normal yat sayısı 70 bini aştı. Bodrum koyları ünlü markaların çekimleri için cazibe merkezi oldu. National Geographic, History Chanel, Discovery Chanel bölgede çekimler yaptı, Almanya, Belçika ve Britanya'nın önde gelen seyahat acenteleri balayı için mavi turlar düzenlemeye başladı.

Yılda 30-40 bin yat geliyor
Ancak son zamanlarda koylardaki yapılaşma bölgenin ününü gölgeledi. Bodrum Deniz Ticaret Odası'nın iki yılda hazırladığı ilk 'Türkiye'nin Deniz Turizmi Geleceğine Yönelik Envanter Çalışması', alarm çanlarının çaldığını gösteriyor. Didim ve Antalya arasında yatların konakladığı koyların sayısı, 160'tan 70'lere düştü.

Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Başkanvekili Arif Yılmaz, "Akdeniz ve Ege çanağında tatil yapan 400 bin yattan şu an 30-40 binini kıyılarımıza çekiyoruz, amacımız bu sayıyı yılda yüz binlere çekmekti. Milyarder turist, ülkemize önemli miktarda döviz bırakırken tanıtımını da yapıyor. Küçük yatlarla tatil yapan turist bile, karadan gelene oranla bire 20 daha çok harcıyor. Ama Ege ve Akdeniz'de turizm kentlerinin yüzde 80'inde altyapı çalışmaları tamamlanmadığı için atıklar denize gidiyor. Koyları betonlaştırarak, kıyılara balık çiftlikleri kurarak ve kirleterek bindiğimiz dalı kesiyoruz. Raporu Turizm ve diğer ilgili bakanlıklara ileterek deniz ve yat turizminde tehlike çanlarının çalmaya başladığını, böyle giderse birkaç yıla kadar birçok zengin turistin koylarımızı tercih etmek için neden kalmayacağını belirttik" dedi.

'Dünyanın En Güzel Koyları Birliği' kurucu üyesi, Belediye Başkanı Mazlum Ağan da Bodrum'un 5 bin yıllık bir kent olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu: "Başka Bodrum yok. Ankara'daki bürokratların günü kurtarmak için aldığı kararlar korumada güçlükler yaşanmasına neden oluyor. Hükümetler değiştikçe kararlar da değişmemeli. Master planlar hazırlanmalı."

http://www.yapi.com.tr/haberler/mavi-yolculuk-yapilan-koylarin-sayisi-iki-yil-icinde-160dan-70e-dustu_49249.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!