Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Meclis'te Sol Cephe Altın Konusunda Birleşti

ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, altın madenciliği faaliyetlerinin, ülkeye kazandırdıkları ve kaybettirdiklerinin belirlenmesi için Meclis araştırması istedi. Uras'ın önergesine CHP ve DSP'li milletvekillerinin yanı sıra, DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis ile Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç de destek verdi.

Radikal Gazetesi



DP Genel Başkanı Ufuk Uras, altın madenciliği faaliyetlerinin, ülkeye kazandırdıkları ve kaybettirdiklerinin belirlenmesi için Meclis araştırması istedi. Uras'ın önergesine CHP ve DSP'li milletvekillerinin yanı sıra, DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis ile Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç de destek verdi.

Önergede, Bergama'yla başlayan ve son olarak Kaz Dağları'ndaki çalışmalarla gündeme gelen altın madenciliğiyle ilgili şu soruların yanıtı için Meclis araştırması açılması istendi: "Altın madenciliğinin milli gelire katkısı, şirketlerin çıkardıkları altın miktarı, bundan Hazine'ye kalan kısım, arama, sondaj ve üretim aşamalarında istihdam sağlanan kişi sayısı, siyanürle altın aramanın yaratacağı ekolojik tahribat ve altın madenciliğinin zarar vereceği sektörlerden oluşacak ekonomik küçülmenin boyutu."

Gerekçedeyse şunlar hatırlatıldı: "Bu tür işletmelerde büyük ekolojik yıkıma yol açan kazalar meydana gelmekte. Örneğin Papua Yeni Gine'de 1984'te 2100 metrelik dağın tıraşlanması sonucunda yoğun yağmurlar sonucu akan siyanürlü toprak yüzünden bölge halkı göçmüş; Romanya'da Esmeralda altın madenindeki atık havuzunun yıkılmasıyla 100 bin metreküp siyanürlü atık Tuna'ya karışmış, Macaristan, Sırbistan, Ukrayna ve Bulgaristan'da ki doğal hayatı zarara uğratan felaketler yaşanmıştır. Siyanürlü altın madenciliği bugün ABD'nin Montana Eyaleti'nde yasaklanmış, Colorado Eyaleti'nde yasaklanması için yasal işlemler başlatılmıştır."

http://www.yapi.com.tr/haberler/mecliste-sol-cephe-altin-konusunda-birlesti_58116.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!