Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mimarlar Odası Mortgage'yi Eleştirdi

TMMOB Mimarlar Odası yaptığı yazılı basın açıklamasıyla Mortgage düzenlemesini eleştirerek öncelikli sorunun, yapı stokunun sağlıklaştırılmasına yönelik politikaların geliştirilmesi olduğunu vurguladı.

yapi.com.tr



MMOB Mimarlar Odası yaptığı yazılı basın açıklamasıyla Mortgage düzenlemesini eleştirerek öncelikli sorunun, yapı stokunun sağlıklaştırılmasına yönelik politikaların geliştirilmesi olduğunu vurguladı.

“Devletin sosyal niteliğinin yok edildiği, sağlık, eğitim, barınma ihtiyacının giderilmesi gibi temel alanların ve görevlerin piyasa ekonomisine terk edildiği günümüzde, ihtiyaç sahiplerinin konut taleplerinin düş olmaktan öteye gidemeyeceği açıktır. Böylesi açık bir duruma rağmen yasanın çıkarılması, üretimden ve temel ekonomik dayanaklardan yoksun ülkemizde seçim öncesi ekonomik hayatın canlandırılmasına yöneliktir.” İfadelerinin kullanıldığı açıklamada işleyişi üretime değil gayrimenkul rantına ve bu yüksek faizden pay almak için gelen uluslararası sermayeye bağlı olan ülkemizde üretimin olmadığı hiçbir ekonomik sistemde istihdamın ve enflasyona endeksli ücret artışının sağlanmasının mümkün olmadığına değinildi.

Açıklamada ülkenin koşulları gözetilmeden bankaların ve aracı kurumların risk alarak kredi kullandırması halinde, bir finans krizinin kaçınılmaz olacağın altı çizilerek şöyle denildi:

“Barınma ve sağlıklı çevrelerde yaşama hakkı en temel insan haklarındandır ve sosyal bir devlet anlayışının gereği olarak Anayasamızda yer almıştır. Devlete ve vatandaşa sorumluluklar yüklemiştir. Özellikle kentlerimizde depreme yönelik sağlıklaştırma sorunları acil çözüm beklemektedir.

Mortgage, “Konut Finansman Sistemine İlişkin Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” bu temel anlayıştan ve Türkiye’nin konut sorununu çözmekten uzaktır.

Sistem kredi kullanıcılarının haklarını esas almayan, paranın güvencesini esas alan bir yapıdadır.

Türkiye’nin ekonomik koşullarının sistemin uygulanmasına elverişli olmaması, kredi kullanımı sırasında bireysel ve toplumsal mağduriyetler oluşturabilecektir.

Gayrimenkul değerleme alanı ve bu alana ilişkin düzenlemeler konuyla ilgili mesleklerin ve onların bağlı olduğu meslek odalarının yetkisinde olması gerekirken, bu yasa gereği kurulacak hiçbir mantığı, bilimsel dayanağı ve hukuku bulunmayan gayrimenkul değerleme uzmanları birliğine bırakılmıştır.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/mimarlar-odasi-mortgageyi-elestirdi_53239.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!