Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mimarlar Odası’nın Mesleki Denetim Kurallarını İçeren Yönetmelik Düzenlemelerinin İptali için Açılan Davaya Red

Danıştay 8. Dairesi, Serbest Mimarlar Derneği ve 12 üyenin Mimarlar Odası’nın 'Mesleki Denetim Kurallarını İçeren Yönetmelik Düzenlemeleri'nin iptali için açtıkları davayı reddetti.

yapi.com.tr



b>Danıştay 8. Dairesi, Serbest Mimarlar Derneği ve 12 üyenin Mimarlar Odası’nın 'Mesleki Denetim Kurallarını İçeren Yönetmelik Düzenlemeleri'nin iptali için açtıkları davayı reddetti.

Serbest Mimarlar Derneği ve 12 üyesi, 02.06.2005 tarih ve 25833 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “TMMOB Mimarlar Odası Serbest Mimarlık Hizmetlerini Uygulama, Tescil ve Mesleki Denetim Yönetmeliği'nin 2. maddesinde yer alan “mesleki etkinliklerin denetimi kurallarını” ibaresinin, 4. maddesindeki 'mesleki denetim' tanımının, 5. maddesinin (a) bendinde yer alan 'mimari tasarım hizmetleri' tanımının, 7. maddesinin (e ) ve (f) bentlerinin, 14. maddesinin (b) bendinin, 15. maddesinin (a), (c) ve (d) bendinin 3. fıkrasının, 16. maddesinin (b) bendinde yer alan 'hizmetlerini ve bürolarını denetlemeye' ibaresi ile 18. maddesinin iptali istemleriyle dava açmıştı.

Davacılar, Odanın, üyelerinin mesleki faaliyetlerini denetleme yetkisi olmadığını, bu yöndeki yönetmelik düzenlemelerinin Anayasa ve 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu ile tanınan yetkiye aykırı olduğunu savunuyordu.

Davayı inceleyen Danıştay 8. Dairesi, Odaların, mesleğin ve kamu yararının gerçekleşmesini teminen kendi görev alanları ile ilgili konularda yönetmelik çıkarma yetkisi olduğu, dava konusu yönetmelik düzenlemelerinde meslek mensubu olanların uyması gereken ve etkin bir şekilde mesleki denetimi içeren kuralların yer aldığı, mimarlık hizmetinin önemi ve özelliği gereği belli bir disiplin içinde yürütülmesinin kaçınılmaz olduğu, hizmetin niteliği, sunumu ve bu hizmetten yararlananlar açısından yönetmelik maddelerinin getirdiği kuralların Anayasaya ve yasalara aykırılık taşımadığı yönünde karar verdi.

Karar metninin tamamını okumak için tıklayın

http://www.yapi.com.tr/haberler/mimarlar-odasinin-mesleki-denetim-kurallarini-iceren-yonetmelik-duzenlemelerinin-iptali-icin-acilan-davaya-red_55583.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!