Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mısır-Türkiye Doğalgaz Hattı Yeniden Gündemde

Doğalgaz piyasasındaki serbestleşme, Mısır doğalgazının Türkiye'ye getirilmesi projesini yeniden gündeme taşıdı. DÜNYA Enerji Dergisi, mayıs

Dünya



b>Doğalgaz piyasasındaki serbestleşme, Mısır doğalgazının Türkiye'ye getirilmesi projesini yeniden gündeme taşıdı.
DÜNYA Enerji Dergisi, mayıs sayısında Mısır Arap Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Ahmed Fathalla ile yapılan bir söyleşiye yer verdi. Mısır'ın dünyada doğalgaz üreticileri arasında ilk 10 ülke içinde olduğunu hatırlatan Fathalla, ana amaçlarının bu doğalgazı dünya pazarlarına sunmak olduğunu söyledi. Türkiye-Mısır doğalgaz hattı konusunun tekrar gündeme geldiğini anlatan Fathalla, "Bunun iki önemli nedeni var. Birincisi Türkiye'deki doğalgaz sektörünün özelleşmesi. Firmaların bağımsız statüleri içerisinde doğalgazı istedikleri gibi alıp, dağıtıp pazarlayabilme imkânları olayı çekici hale getiren birinci neden" dedi. İkinci nedenin ise Türkiye ile Yunanistan'ın doğalgazın Avrupa'ya taşınması konusunda imzaladığı yeni anlaşma olduğunu anlatan Fathalla şöyle konuştu:

"Buna göre doğalgaz Türkiye'den Yunanistan'a geçecek, oradan da bütün Avrupa, daha doğrusu AB ülkelerine açılacak. Bizim Türkiye'yi geçiş olarak kullanıp doğal gazımızı AB ülkelerine satabilme imkânını elde edebilmemiz de, Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan bu anlaşma sonucu ortaya çıktı. Bu durumda Türkiye bizim açımızdan bir geçiş (transit) ülkesi konumunda olacak."

En ucuz doğalgaz

Mısır doğalgazının Rus ve İran gazından daha ucuz olacağını ve Azerbaycan'dan 2007'de gelecek gaz ile de rekabet edebileceğini kaydeden Fathalla şöyle konuştu:

"Mısır'dan başlayıp Ürdün, Suriye, Türkiye, Yunanistan ve oradan da bütün AB ülkelerine açılacak bu boru hattı, siyasi olarak da bir bağ oluşturacak. Ortadoğu ile Avrupa ülkelerini birbirine bağlayacak. Bu bir yerde Avrupa'nın bize daha sıcak bakması, bizdeki sorunları çözme açısından çok daha hızlı olması, çok daha duyarlı olması ve daha sıcak olmasını sağlayacaktır."

Mavi Akım'dan bile daha eski

Mısır doğalgazını Türkiye'ye getirme projesi, Rus doğalgazını Karadeniz'in altından Türkiye'ye ulaştıran Mavi Akım Doğalgaz Boru Hattı Projesi daha ortada yokken 1996 yılında gündeme gelmişti. Akdeniz'in altına döşenecek boru hattı ile Mısır'dan yılda 10 milyar metreküp (bcm) gaz alınması tasarısı Enerji Bakanı Hilmi Güler'in, 17 Mart 2004 tarihinde Mısır'a yaptığı bir günlük resmi ziyaretin gündeminde yer almıştı. Ziyaret sırasında, iki ülke arasında, Mısır doğalgazının Avrupa'ya nakli konusunda protokol imzalanmış ve anlaşma çerçevesinde bir çalışma grubu oluşturulması benimsenmişti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/misir-turkiye-dogalgaz-hatti-yeniden-gundemde_11981.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!