Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mortgage Yasası Meclis'te

Başbakan Erdoğan, uzun zamandır gündemde olan 'düşük faizli, uzun vadeli konut finansmanı' sistemi (mortgage) ile ilgili tasarının bu hafta Meclis'te görüşüleceğini söyledi.

Milliyet Gazetesi



b>Başbakan Erdoğan, uzun zamandır gündemde olan 'düşük faizli, uzun vadeli konut finansmanı' sistemi (mortgage) ile ilgili tasarının bu hafta Meclis'te görüşüleceğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'mortgage' olarak bilinen 'uzun vadeli düşük faizli konut finansmanı' ile ilgili tasarının bu hafta Meclis'te görüşülmeye başlanacağını açıkladı. "Gelişmiş ülkelerde 200 yıldır uygulanan bu sistem, yasal zemini oluşturularak nihayet ülkemizde de uygulamaya geçiyor" diyen Erdoğan, konut fiyatlarının artmasını önlemek amacıyla yapımı devam eden konutlarla, bu konutların alınmasında kullanılan kredileri de yeni düzenleme kapsamına alacaklarını kaydetti.

'Kayıt Altına Alacağız'
AKP grup toplantısında yaptığı konuşmada, düzenlemeyle vatandaşın kira öder gibi, taksit ödeyerek ev sahibi olacağını vurgulayan Erdoğan, "Konut Finansmanı Sistemine İlişkin Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı"yla, finansal ve konut sektöründe hareketlilik başlayacağını söyledi.

Kaçak yapılaşma, niteliksiz konut üretimi, kayıtdışılık, plansız kentleşme ve yüksek kiraların halkın en önemli sorunlarından olduğunu dile getiren Erdoğan, yasayla bu olumsuzlukların da önüne geçileceğini kaydetti. Konut sektörünün canlanmasıyla 250'yi aşkın alt sektörün de hareketleneceğini, bunun da işsizlik sorununun çözümüne katkıda bulunacağını belirten Erdoğan, "Artık gecekondu, kaçak yapı tarihe karışacak" dedi. Erdoğan, TOKİ ile planlı bir konut dönemini gerçekleştirdiklerini, bu sistemle, vatandaşın yanlış yollardan vazgeçeceğini söyledi.

81 ilde 600'ün üzerinde konut inşaatı bulunduğunu ifade eden Erdoğan şunları kaydetti:
"Artık vatandaşlar, servis ücreti vererek çocuğunu okula gönderme durumundan kurtuluyor. Belki servise ödeyeceği ücret, TOKİ'ye ödeyeceği taksidinin yarısı kadar. TOKİ'ye ödeyeceği ücretle bu işi çözmüş oluyor. Böylece konut sahibi olacak."

İnşaatlar Kapsamda
Erdoğan, konut fiyatının artmasını önlemek amacıyla inşası devam eden konutlarla, bu konutların alınmasında kullanılan kredileri de kapsama aldıklarını söyledi.
Erdoğan, vergi kanunlarında yapılan değişikliklerle de sistemin üzerindeki maliyetlerin azaltılması ve işleyişinin gerektirdiği faaliyetlerin yürütülmesi sırasında ortaya ek vergilerin çıkmasının engellendiğini belirtti.

ANALİZ
Mortgage tahvili çıkacak
Mortgage yasası çıkınca konut kredisi almak isteyenler, bugün olduğu gibi yine bankalara ve finansman kuruluşlarına başvuracak. Bankalar bugünkünden farklı olarak, konut kredilerini tahvil haline getirip 'mortgage fonları' adı verilen şirketlere satacak.
Bu satıştan elde edecekleri düşük maliyetli kredilerle konut kredilerini finanse edecekler, böylece konut kredisi faizleri düşecek. Tasarı bazı yönlerden eleştiriliyor. Dünyada mortgage fonlarına Hazine garantisi sağlanırken Türkiye bu garantiyi vermiyor.
Hatta mortgage tahvillerine stopaj öngörülüyor. Dünyada konut kredisi kullananlar ödedikleri taksitleri belli bir oranda gelir vergisinden düşebiliyor. Başbakan Erdoğan benzer vergi teşviklerinin yasaya konulacağını söyledi. Türkiye'de bu teşvik IMF'nin baskısıyla tasarıdan çıkartıldı.

'Yolsuzluğun En Büyük Kalemini Kırdık'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin temel meselelerinden biri olan akaryakıt kaçakçılığına yasayla çözüm getirdiklerini belirterek, "Yolsuzluğun en büyük kalemini kırdık" dedi. Petrol Piyasası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu değerlendiren Erdoğan şunları söyledi:

"Bu adım yolsuzlukla mücadelede kararlı hükümetimizin attığı dev bir adımdır. Araç sayısı tam dört kat artıyor, akaryakıt tüketimi 17 yıl önceki seviyede duruyor. Bunlarla oturup konuşsan vatanseverdir. 'Şöyle vergi veriyorum' diye geçinirler. Petrol ithal ettiğimiz 48 ülkeden kayıtları istedik. 31 ülkeden cevap geldi. Diyor ki, Türkiye bizden son 2.5 yıl içinde 28 milyar dolarlık petrol ithal etti. Buradaki kayıtlara göre ise 31 ülkeden aynı dönemde ithal edilen akaryakıt miktarı 9.3 milyar dolar. ÖTV, KDV ve EPDK payını eklediğiniz zaman bu fark 38 milyar dolar. 17 ülkenin kayıtlarını almış değiliz. Nerede bu fark? Bu fark kaçakçıların cebine giriyor. Maliye, gümrük, EPDK ve İçişleri Bakanlığı'na zaman aşımı süresi geçirilmeden sorumlulardan vergilerin tahsili için gerekli işlemlerin yapılması istenmiştir."

http://www.yapi.com.tr/haberler/mortgage-yasasi-mecliste_51794.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!