Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mostar Köprüsü Bugün Açılıyor

Bosna Savaşı sırasında, 1993’te Hırvat topçuları tarafından bombalanarak yıkılan tarihi Mostar Köprüsü’nün restorasyonu tamamlandı. Köprü, bugü

NTV-MSNBC
Mostar Köprüsü Bugün Açılıyor

osna Savaşı sırasında, 1993’te Hırvat topçuları tarafından bombalanarak yıkılan tarihi Mostar Köprüsü’nün restorasyonu tamamlandı. Köprü, bugün düzenlenecek görkemli törenle, yeniden açılıyor.

Onarım projesine Türkiye’nin de büyük katkıda bulunduğu tarihi köprünün açılış törenine Arnavutluk, Bulgaristan, Hırvatistan ve Sırbistan-Karadağ devlet başkanları ile Fransa, İtalya ve Hollanda dışişleri bakanlarının da dahil olduğu çok sayıda Avrupalı lider katılıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Pamukova’da meydana gelen ‘hızlandırılmış tren’ faciasından sonra, açılış törenine katılma planını iptal etti.

Kanuni Sultan Süleyman’ın fermanıyla Neretva Nehri üzerine inşa edilen Mostar Köprüsü, 9 Kasım 1993’te Hırvat topçusunun ağır bombardımanında yıkıldı. 427 yıllık tarih, Neretva Nehri’nin sularına gömülürken, nehrin iki yakasındaki Boşnaklar ve Hırvatlar arasındaki uçurum da derinleşti.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO, Osmanlı Mimarisi’nin eşsiz örneklerinden Mostar Köprüsü’nün yeniden inşası için 1997’de girişim başlattı.

UNESCO tarafından dünya mirası kabul edilen köprü, Türkiye, Hırvatistan, Fransa, İtalya, Hollanda, Avrupa Konseyi ve Dünya Bankası’nın katkılarıyla aslına sadık kalınarak yeniden inşa edildi.



Mostar Köprüsü’nün onarım projesi için 20 milyon dolar harcandı. Projede Türk inşaat şirketleri de önemli ölçüde görev aldı. İnşası tamamlanan Mostar Köprüsü görkemli bir törenle yeniden açılıyor. Açılışa çok sayıda Avrupalı lider katılıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/mostar-koprusu-bugun-aciliyor_15098.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!