Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Tarihi Eser Nasıl Korunur?

Muğla Müzesi'nde Göstermelik Kamera

Güvenlik kamerası olmayan Kahramanmaraş Müzesi'ndeki gümüş sikke hırsızlığının yankıları sürerken, Muğla Müzesi'ne altı ay önce alınan güvenlik kameralarının bilgisayar bağlantısı olmadığı için kullanılamadığı ortaya çıktı.

CNN Türk
1 Muğla Müzesi'nde Göstermelik Kamera

üvenlik kamerası olmayan Kahramanmaraş Müzesi'ndeki gümüş sikke hırsızlığının yankıları sürerken, Muğla Müzesi'ne altı ay önce alınan güvenlik kameralarının bilgisayar bağlantısı olmadığı için kullanılamadığı ortaya çıktı. Muğla Müzesi'ndeki yaklaşık 6 bin tarihi eserin korunması amacıyla altı ay önce iki güvenlik kamerası ihale yöntemi ile alınarak müzede farklı iki noktaya monte edildi.

Aradan geçen altı ay boyunca kameraların görüntülerini izlemek amacıyla bir bilgisayar alınmadığı için, iki güvenlik kamerası sadece hırsızlara karşı caydırıcı amaçlı olarak kullanılıyor.

"Ödenek bulamamışlar, ne yapacaklar?"
Muğla Valisi Temel Koçaklar, Muğla Müzesi'nde bulunan kameraların bilgisayar sisteminin olmadığını belirterek, ''güvenlik kameralarının bilgisayar bağlantısı olmadığı doğru. En kısa sürede bir bilgisayar alacağız'' dedi.

Koçaklar, ''bugüne kadar yapılan yazışmalara rağmen bilgisayar alınmamış, bu konuda işlem yapacak mısınız?'' sorusunu ise, ''ödenek bulamamışlar, ne yapacaklar? Genel bütçeyi beklemeden, Özel İdare imkanları ile yardımcı olacağım. Bin YTL'lik bir bilgisayarın haftaya encümene getirip alınmasını sağlayacağım'' şeklinde cevap verdi.

Milas Müzesi'nde 200 adet eserin kaybolduğu ve çalındığı iddialarının da doğru olmadığına işaret eden Koçaklar, ''arkadaşlarla görüştüm. Milas Müzesi'nden 200 adet eserin çalındığı iddiaları kesinlikle doğru değil'' diye konuştu.

Müzede ne sergileniyor?
Muğla Müzesi'ndeki kapalı alanlarda büyük bölümü Stratonikeia antik kenti kazılarından getirilmiş arkeolojik buluntular sergileniyor. Müzenin en ilginç bölümü, Özlüce Köyü Kaklıcatepe'de 1992 yılı sonlarında yapılan kazılarda üç fosil yatağında bulunan ve 5-9 milyon yıl önce yaşamış hayvan ve bitkilere ait fosillerin sergilendiği Turolian Parkı Doğa Tarihi Bölümü.

Müzede ayrıca, beş yıl önce Yatağan'da kömür havzalarındaki kazı çalışmaları sırasında bulunan, Roma dönemine ait yedi gladyatör mezar steli de sergileniyor.

Müze hırsızlığına soru önergesi
Anavatan Partisi Hatay Milletvekili Züheyir Amber, Uşak, Kahramanmaraş ve Erzurum müzelerindeki sahtecilik, hırsızlık ve kayıp olaylarıyla Kaşıkçı Elması'nın sahtesiyle değiştirildiği haberlerini TBMM gündemine getirdi.

Amber, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un yanıtlaması istemiyleTBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, Uşak, Kahramanmaraş ve Erzurum müzelerindeki sahtecilik olayının ardından, Topkapı Sarayı'ndaki Kaşıkçı Elması'nın sahtesiyle değiştirildiğine ilişkin, basında haberler çıktığını ifade etti. Züheyir Amber, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

- Uşak, Kahramanmaraş ve Erzurum müzelerindeki sahtecilik olayı hangi tarihte, nasıl ortaya çıkmıştır?
- Sorumluları tespit edilmiş midir?
- Bu müzelerin dışında, başka hangi müzelerde bu tip sahtecilik, hırsızlık, kayıp olayları meydana gelmiştir?
- Bu olaylar için hangi işlemler yapılmıştır?
- Bakan olduğunuz dönemde bu eserleri korumak gibi projeleriniz hangi tarihte hizmete geçmiştir?
- Topkapı Sarayı'nda bulunan Hz. Muhammed'in kabrine ait kapı örtüsü(Ravza-i Mutahhara kapı perdesi) envanter kayıtlarında görülmesine rağmen neden sarayda yoktur?
- Geçtiğimiz nisan ayında Londra'daki müzayede şirketi Christie's'in, Peygamberimiz Hz. Muhammed'in kabrinin kapı örtüsünü Londra'da satışa çıkardığı doğru mudur?
- Doğruysa bu eserimizin bu şirketin eline nasıl geçtiği yönünde araştırmanız oldu mu?
- Topkapı Sarayı'ndaki Kaşıkçı Elması'nın sahtesiyle değiştirildiği haberleri doğru mu?
- Bu konuda bir inceleme yapıldı mı ya da yapılacak mı?

http://www.yapi.com.tr/haberler/mugla-muzesinde-gostermelik-kamera_46304.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • bu haber doğruysa(!) ilk işim müzeye gidip o eserleri çalmak olurdu!!(şaka) YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!