Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mühendisler Zemin Etüdünü Kimin Yapacağını Çözemedi

İnşaat yapılacak alanlarda zemin etüdü yapılması, mühendisler arasında tartışmalara neden oldu. İnşaat, jeofizik ve jeoloji mühendisleri ke

Zaman



b>İnşaat yapılacak alanlarda zemin etüdü yapılması, mühendisler arasında tartışmalara neden oldu.

İnşaat, jeofizik ve jeoloji mühendisleri kendi aralarında zemin etüdü araştırılması yetkisi konusunda anlaşmazlığa düştü. İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi, kuruluşunun 50. yılı etkinlikleri çerçevesinde Seyhan Oteli’nde, “Zemin Mekaniği ve Zemin Araştırmaları” konulu panel düzenledi. Panelin açılışında konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Bahadur Acuner, bugüne kadar yapılan düzenlemelerde, inşaat–jeoloji–jeofizik mühendisliğinin görev alanlarının ve imar planlarına esas etüdler ile parsel bazında yapılacak zemin etüdlerinin nasıl ve hangi meslek disiplini içinde yapılacağının tartışıldığını söyledi. Acuner, bu konunun bazı meslek gruplarının rantı ön plana çıkarması sebebiyle içinden çıkılmaz bir karmaşayı beraberinde getirdiğini söyledi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, zemin etüdünü kimin ve hangi meslek grubunun yapması yönündeki tartışmadan önce meslek etiğinin yapılması gerektiğini öne sürdü. Zemin etütü yapılması yönünde meslek odaları arasında mahkemelik olduklarını bunun meslek etiğine sığmadığını savunan Gündoğdu, “Bakanlık, mühendislik hizmetlerinni tanımı ve görevlerine ilişkin yasa taslağı için TMMOB’dan görüş istiyor. TMMOB’da odalara görüş bildirmeleri için yazı gönderiyor. Bu yazılara cevap bile verilmiyor.”dedi.

Jeoloji Mühendisi Tahir Öngör ise herhangi bir uzmanlık eğitimi almamış inşaat, jeoolji ve jeofizik mühendislerinin zemin etüdü yapma donanımına sahip olmadıklarını savundu. Zemin incelemesinin ayrı bir mühendislik konusu olduğunu kaydeden Tahir Öngör, “Zemin etüdü tartışmaları mühendis grupları arasında rekabete neden oluyor. Bu durum da meslek kalitesizliğini getiriyor.”diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/muhendisler-zemin-etudunu-kimin-yapacagini-cozemedi_21950.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!