Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Müteahhit Gittiği Ülkeye Göre Davranacak

İşadamlarının yurtdışındaki iş görüşmelerinde, gelenek ve göreneklerden kaynaklanan uyum sorununu Müteahhitler Birliği kısmen çözdü. Birliği

Zaman



b>İşadamlarının yurtdışındaki iş görüşmelerinde, gelenek ve göreneklerden kaynaklanan uyum sorununu Müteahhitler Birliği kısmen çözdü.

Birliğin çalışmasında yatırımcıların her ülkede farklı davranış biçimleriyle karşılaşabileceğine dikkat çekilirken, Almanya’da iş görüşmesi evde yapılacaksa mutlaka çiçekle gidilmesi tavsiye edildi. Çiçeği açık olarak takdim etmek de anlaşma zeminini hazırlıyor. Fransa’da ise siyah ya da lacivert tonlarda takım elbise giymek gerekiyor. İngilizlerle imzalanacak anlaşma için en uygun vaktin öğle yemeği olacağı belirtiliyor. Japonya’da ise yanlış taklitten sakınılması isteniyor: “Usulünü bilmeden Japon muhatabınızın sizi eğilerek selamlamasını taklit etmeyin.” Bilgilendirme amacıyla hazırlanan metinde beden diline ilişkin önemli ipuçları da yer aldı. Buna göre başı geriye doğru sallamak pek çok ülkede ‘hayır’ anlamına gelmiyor.

Muhatabın elini çenesinde tutması ya da elini masada gezdirmesi görüşmenin iyi gitmediği anlamı taşıyor. Böyle bir durumda karşı tarafı ikna edici tavır takınmakta fayda var. Türkiye Mütehhitler Birliği Başkanı Nihat Özdemir, bilgilerin her ülkede elde edilen tecrübelerin ürünü olduğunu söyledi.

TMB, bilgilendirmesinde beden diline de dikkat çekiyor. Örnek olarak, başı ‘hayır’ anlamında geriye doğru kaldırmak dünyanın pek çok ülkesinde ve batı da hayır anlamına gelmiyor. Hayır, başı iki tarafa sallayarak ifade edilmeli. Bir diğer dikkat çekilen husus, muhatabın sizi dinlerken elini çenesine tutuyor veya gezdiriyorsa söylediklerinize katılmadığı veya kuşkuyla dinlediği anlamı çıkarılmalı. Özdemir, “Bu çalışma üyelerimizin, işadamlarımızın her ülkede elde ettiği tecrübelerden derlenmeştir. Bu tecrübelerden bir şekilde faydalanmaya çalışıyoruz. Faydalarını da kesinlikle görüyoruz.” bilgisini verdi. Yurtdışına giden Türk işadamları, öncelikle bulunduğu ülkenin kültür yapısını iş görüşmelerinde göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Bir Alman’ın evinde yapılacak iş görüşmesinde ev sahibine çiçek getirilmeli ve çicek açık olarak takdim edilmeli. Fransa da ise resmi görüntülü takım elbise giyinmek iş görüşmelerini kolaylaştırıyor. İngiltere’de ise iş görüşmeleri genelde öğle yemeklerinde yapılır.

http://www.yapi.com.tr/haberler/muteahhit-gittigi-ulkeye-gore-davranacak_9897.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!