Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Müzelerdeki Tarihî Eserlerin Üçte İkisi Yer Darlığı Yüzünden Sergilenemiyor

Uzun yıllar süren çalışmalar neticesinde binbir güçlükle gün yüzüne çıkarılan tarihi eserler müzelerdeki fiziki yetersizlik nedeniyle sergilenemiyor.

Zaman



zun yıllar süren çalışmalar neticesinde binbir güçlükle gün yüzüne çıkarılan tarihi eserler müzelerdeki fiziki yetersizlik nedeniyle sergilenemiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 187 müzede 2 milyon 810 bin 551 adet tarihi eser yer alıyor.

Bu eserlerin büyük bir kısmı depolarda tutuluyor. Türkiye’deki tarihi eserlerin yaklaşık 3’te birini bünyesinde barındıran 6 müzenin teşhir ortalamalarına bakıldığında eserlerin yüzde 97’sinin sergilenemediği görülüyor.

İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde bulunan 696 bin 659 eserin sadece 8 bin 490 adedi teşhir edilebiliyor. İzmir Efes Müzesi’nde 50 bin dolayında tarihi eser bulunurken bunların bin 500’ü, Bursa Arkeoloji Müzesi’nde 25 bin eserden 2 bini, Adana Arkeoloji Müzesi’nde 46 bin eserden 3 bin 500’ü, Malatya Müzesi’nde 16 bin eserden 4 bini, Gaziantep Müzesi’nde 86 bin 680 tarihi eserden 2 bin 866’sı sergilenebiliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Kurt, 2004 yılı sonu itibarıyla müzelerde 2 milyon 810 bin 551 adet tarihi eser bulunduğunu kaydediyor. Kurt, eserlerin teşhir ve tanzim çalışmalarının yıl içerisindeki değişkenliği nedeniyle ne kadarının sergilendiği konusunda net bir rakam vermenin mümkün olmadığını ifade ediyor. Depolarda bulunan eserlerin raflarda, kutularda ve demir dolaplarda arkeolojik ve etnografik olarak tasnif edilerek saklandığını kaydeden Kurt, depolarda gerekli nem ve ısı ayarlarının yapıldığını da hatırlatıyor. Eserlerin kapalı devre alarm sistemi ile korunduğunu ifade eden Kurt, eserlerin müze uzmanlarına zimmetlendiğine işaret ediyor.

Türkiye’de 95 müze müdürlüğü, 92 bağlı birim ve 187 müze bulunuyor. Bu müzelerden 164’ü ziyarete açık. 2005 yılında yapılması planlanan Bakanlar Kurulu kararlı 47 Türk ve 37 yabancı olmak üzere 84 kazı alanı bulunuyor. Müzeler Genel Müdürlüğü’nün kazı alanlarını açık hava müzesi yapma çalışması bulunmamasına rağmen il yöneticilerinin bu konuda küçük de olsa girişimleri bulunuyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/muzelerdeki-tarihi-eserlerin-ucte-ikisi-yer-darligi-yuzunden-sergilenemiyor_31525.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!