Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Nemrut’a Nano ‘Kılıf’

Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bulunan ve UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Nemrut Ören Yeri’ndeki dev tanrı heykelleri, nanoteknolojiyle üretilmiş kumaş kullanılarak hazırlanacak kılıflarla korunacak.

Milliyet Gazetesi
Nemrut’a Nano ‘Kılıf’

Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bulunan ve UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Nemrut Ören Yeri’ndeki dev tanrı heykelleri, nanoteknolojiyle üretilmiş kumaş kullanılarak hazırlanacak kılıflarla korunacak.

Kommagene Krallığı’na ait devasa kral ve tanrı heykellerinin bulunduğu, dünyanın 8’inci harikası olarak kabul edilen Adıyaman’ın Kahta ilçesindeki Nemrut Dağı, her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Ancak, özellikle Atatürk Barajı’nın yapımıyla değişen iklim şartları, heykellerin üzerinde çatlaklar oluşmasına neden oldu. Bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ODTÜ arasında, geçen yıl ‘Kommagene -Nemrut Koruma ve Geliştirme Programı’ anlaşması imzalandı. 2010 yılına kadar devam edecek çalışmaları yürüten ekibin başkanlığını yapan ODTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Neriman Şahin Güçhan, heykellerdeki tahribatı en aza indirmek için gayret gösterdiklerini söyledi.

Su geçirmez kumaşlar

Çetin kış koşulları nedeniyle üzerlerinde çatlaklar oluşan heykellerin en iyi şekilde nasıl korunabileceği konusu üzerinde çalıştıklarını belirten Doç. Dr. Güçhan, şöyle konuştu:

“Tanrı heykelleri ve taş eserlerin onarılarak korunması için geçen yıl 26 Temmuz’da çalışma başlattık. Tahribatı en aza indirmek için bu yıl nanoteknolojiyle üretilen kılıfları heykellere giydireceğiz. Kılıfların kumaşı özel, laboratuvar koşullarında denedik. Nanoteknoloji ile üretilen bu kumaş su geçirmiyor, ama su buharını dışarıya çıkarıyor. Yani bu kumaş sayesinde taş heykellerin üzerindeki çatlaklara su girmeyecek ve donmayacak. Çünkü, heykellerin çatlaklarına giren su donunca büyük tahribata neden oluyor.

Bu yıl laboratuvar koşullarında yaptığımız bu tespitleri birkaç heykele uygulayarak alanda deneyeceğiz. Denememizin sonuçlarını gelecek yaz göreceğiz. Tahribatı bütünüyle önlemek mümkün değil. Amacımız tahribatı olabildiğince yavaşlatmak.

AB’nin hibe fonlarından yararlanmak için ‘Kommagene-Nemrut Geliştirme Projesi’ hazırladık. Projemizin 5 milyon 850 bin euro ile desteklenmesine karar verildi. AB’den destek aldığımız proje ODTÜ, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Adıyaman Valiliği ve Adıyaman Belediyesi ortaklaşa yürütecek. Proje kapsamında 12 ayrı çalışma gerçekleştireceğiz.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/nemruta-nano-kilif_71899.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!