Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Okul Yaptırmak İçin Evlerini Yıktıracaklar

Güneydoğu’daki okul ihtiyacının giderilmesinde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yetersiz kalınca, sorunu vatandaş kendi imkânlarıyla çözmeye çalışıyor.

Zaman
1


üneydoğu’daki okul ihtiyacının giderilmesinde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yetersiz kalınca, sorunu vatandaş kendi imkânlarıyla çözmeye çalışıyor.

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde bir mahallede okul için imar planında yer ayrılmaması probleme sebep oldu. Okul isteyen mahalle sakinleri, sorunun çözümünü kendi evlerini yıkarak okul yapmakta buldu.

15 bin nüfuslu Bozkurt mahallesinde yıllardır okul yok. Mahallenin imar planı yapılırken okul için herhangi bir yer ayrılmamış. Bu sebeple mahallede okul yapılması için boş arsa kalmamış. Okul çağındaki çocuklar ise, en yakında bulunan Ulutürk mahallesindeki Ulutürk İlköğretim Okulu’na gidiyor. Mahalle sakinleri sorunu çözmek için 11 evi yıkarak okul yapmayı kararlaştırmış. Vatandaşlar konuyu ilçe milli eğitim müdürlüğüne iletmiş. Milli eğitim, ev sahiplerine 35 milyar verebileceğini söylemiş. Ev sahipleri ise, kendilerine yeni bir ev yapabilecek miktarda para istiyor. Konuyu mahalle sakinleri, geçtiğimiz aylarda Bismil’e gelen Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’e iletmişler. Ancak sorun çözüme kavuşmamış. Mahalleliler okul yapılması için bir de ‘Okul istiyoruz’ imza kampanyası başlatmışlar.

Şimdi mahalle sakinleri milli eğitimden ev sahiplerine gerekli miktarı ödeyip okul yaptırılmasını istiyor. Milli Eğitim Müdürü M. Kemal Yılmaz, mahalle sakinlerinin çok fahiş bir fiyat istediğini belirtiyor. “Devletin bedel tesbit komisyonu var. O komisyonun belirlediği miktarı kabul edin. Biz de oraya hemen okul yapalım.” şeklinde teklif götürdüklerini dile getiren Yılmaz, ancak yıkılacak 11 ev sahibinin buna pek sıcak bakmadığını söylüyor. Uzun zamandır mahalleye okul yaptırmak istediklerini kaydeden Yılmaz, “Mahallede boş bir arsa bulamadık. Bu sebeple bugüne kadar okulsuz kaldı. Biz kendilerine 35 milyar verebileceğimizi ilettik. Fakat ev sahipleri daha yüksek bir rakam istiyor. Bizim bunu vermemiz mümkün değil. bedel tesbit komisyonunun, yapacağı çalışmanın ardından ortak bir nokta bulacağımıza inanıyoruz.” diyor.

Mahallelerindeki öğrencilerin 1.5 kilometre uzaklıktaki Ulutürk İlköğretim Okulu’na gitmesiyle sınıf mevcudunun 60’a çıktığını belirten Bozkurt Mahallesi Muhtarı Talip Öncel, bu durumun öğretmen ve öğrencileri olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekiyor. Sınıftaki öğrenci sayısının yüksekliğinin eğitimin verimini ve kalitesini düşürdüğünü dile getiren muhtar Öncel, bazı ailelerin okul uzak olduğu için çocuklarını okula göndermek istemediklerini vurguluyor.

Okul yapılması için evinin yıkılmasına razı olanlardan biri de M. Sait Yaşar. Eğitim için her türlü fedekarlık yapmaya hazır olduklarını belirten Yaşar, tek isteklerinin yıkılacak olan evlerinin bedelinin ödenmesi olduğunu vurguluyor. 30 yıldır oturduğu evi terketmenin kendisi için zor olduğunu anlatan Yaşar, bunu hayırlı bir iş için yapılacak olmasından dolayı seve seve yapacağını dile getiriyor.

10 yıldır Ulutürk İlköğretim Okulu’nda sınıf öğretmenliği yapan İdris Örün de, 25 yıldır oturduğu evini okul yapımı için yıktırmaya razı olanlardan. Çocukların ne tür sıkıntılar çektiğini yıllardır gördüğünü söyleyen Örün, kendisinin de Bismilli olduğunu ve bu yöredeki çocukların eğitimi için fedakarlık göstereceğini sözlerine ekledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/okul-yaptirmak-icin-evlerini-yiktiracaklar_32871.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • okulun olmasını cok istiyorum YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!