Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

OMO Marmara Şubesi: Gerekli Yasal Düzenlemeler Yapılsın

6831 Sayılı Yasa'nın 52. maddesi gereğince çıkartılan ve özel ormanlarda yüzde 6 yapılaşma hakkını tanzim eden yönetmelikte acilen yeni düzenlemeler yapılması istenen açıklamada, bu düzenlemelerde özel ormanlarda yapılaşma hakkı verilecek alanların tespitinin Orman İdaresi'nce yapılması istendi.

Cumhuriyet Gazetesi



stanbul'da Acaristanbul olayı ile yeniden gündeme gelen ormanlardaki yasadışı yapılaşmalarla ilgili Orman Mühendisleri Odası (OMO) Marmara Şubesi'nin, yetki alanında olan bölgede yaşanan "orman kıyımına" değil de bu olaylarda devlet sektöründe çalışan teknik ve idari kadrolarda görevli orman mühendislerinin "yargısız infaza" uğramasına tepki göstermesi dikkat çekti. Orman Mühendisleri Odası Marmara Şubesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, usulsüz yapılaşmalar hakkında gerekli idari ve hukuki işlemler yapıldığı ve yapılmaya da devam edildiği belirtilerek, "Buna karşın orman mühendisleri ve çalışmakta oldukları idari birimler medyadaki açık oturumlarda ve gazete haberlerinde insafsızca suçlanmakta, bu usulsüz uygulamalarda kusurları olan diğer kurum ve kişiler gereğince dile getirilmemekte ve bu nedenle tüm orman mühendisleri ve çalışmakta oldukları idari birimler kamuoyu nezdinde adeta yargısız infaza tabi tutulmaktadır" denildi.

Bu " haksız, insafsız eleştiri ve suçlamaların" kınandığı açıklamada, "Ancak; meslek camiamızı derinden üzen ve onurunu inciten bu çirkin olaylara neden olan her türlü yanlışlıkların ve yanlış uygulamaların düzeltilmesi için ülkemizi yönetenlerce gerekli yasal düzenlemelerin yapılması ve konu ile ilgili tüm kurumlarda gerekli idari-adli takibatların ifası gerekmektedir. Ancak bu takdirde hem meslek camiamız müsterih olacak hem de kamu vicdanı rahatlayacaktır" ifadelerine yer verildi.

'Orman İdaresi etkin kılınsın'
6831 Sayılı Yasa'nın 52. maddesi gereğince çıkartılan ve özel ormanlarda yüzde 6 yapılaşma hakkını tanzim eden yönetmelikte acilen yeni düzenlemeler yapılması istenen açıklamada, bu düzenlemelerde özel ormanlarda yapılaşma hakkı verilecek alanların tespitinin Orman İdaresi'nce yapılması istendi. Açıklamaya şöyle devam edildi:

"Orman alanları ile ilgili; SİT derecelendirme çalışmalarında Orman İdaresi ve orman mühendislerini daha etkin kılacak yasal değişiklikler yapılmalıdır. Meslektaşlarımız ve meslek camiamız hakkında yanlış bilgi ve belgelere dayanarak, rencide edici suçlamalarda bulunan kişiler ve bazı yayın org anları hakkında; gerekli müdahalelerin yapılması, kamu vicdanının rahatlaması açısından önemli ve gereklidir. Günlerdir kamuoyunu huzursuz eden ve karşılıklı suçlamaları televizyon ekranlarına ve gazete sayfalarına taşıyan, bu esnada işledikleri suçları itiraf eden kişiler hakkında, devletin ilgili makamlarınca gerekli takibatların yapılmasını kamu vicdanı ve meslek camiamız adına talep ediyor ve tüm sivil toplum kuruluşlarını, meslek odalarını ve kendimizi hizmetine adadığımız halkımızı bu tür kirlenmişlikler ile mücadelede birlik olmaya davet ediyoruz."

Kimler suçlanıyor?
Serdaroğlu Özel Ormanı'nda Beykoz Belediye Başkanlığı'nca 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 52. maddesine göre bakanlıktan kesin izin alınmadan yapılaşmalar için " Yapı Ruhsatı" verilmişti. Yapı ruhsatına süresi içinde itiraz edilmemesine neden olan dönemin İstanbul Orman Bölge Müdür Yardımcısı Niyazi Kurtuluş ve Kadastro Mülkiyet Şube Müdürü Yunus Turan hakkında yapılan idari soruşturma neticesinde ilgililer hakkında görevi kötüye kullanma suçundan dava açılmıştı. Davalar halen sürüyor.

Çevre ve Orman Bakanlığı'nca, Serdaroğlu Özel Ormanı Mesul Müdürü Sedat Işıko hakkında "izinsiz yol ve inşaat yapma suçu" isnadıyla açılan üç ayrı davaya Beykoz Cumhuriyet Savcılığı'nca "takipsizlik kararı" verilmişti. Bu karara bakanlığın yaptığı itiraz ve temyiz talepleri de idare aleyhine sonuçlanmıştı.

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şubesi'nce İstanbul 3. İdare Mahkemesi'nde, Beykoz Belediyesi'nce Serdaroğlu Özel Ormanı için verilen "yapı ruhsatlarının iptali" istemi ile açılan davada; "yapı ruhsatlarının iptaline" karar verilmişti. Bu karar üzerine Serdaroğlu Özel Ormanı'ndaki yapılaşma 07.11.2005 tarihinde Beykoz Belediye Başkanlığı'nca durdurulmuş, ancak Beykoz Belediyesi'nce bu karara Danıştay nezdinde temyizen itiraz edilmişti. Dosya halen Danıştay'da incelenmekte.

http://www.yapi.com.tr/haberler/omo-marmara-subesi-gerekli-yasal-duzenlemeler-yapilsin_50478.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!