Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Orada Kimse Var mı?

Enkazın altında sesi duyabilenler kurtulma şansını yakaladı. Oysa o gün, enkaz altında olup da kurtulan, can ve mal kaybı olan, tek suçları deprem sırasında kiracı olmaları nedeniyle devlet gözünde hak sahibi olmayan Arızlı konutlarında oturan depremzedeler, 11 yıldan beri barınma hakları için tüm yetkililere ve vatandaşlara seslerini duyurabilmek

BirGün Gazetesi
Orada Kimse Var mı?

br />
Sonuç olarak, özellikle “sosyal devlet” olmanın bir gereği olarak, vatandaşların en hayati ihtiyacı olan barınma ihtiyacının karşılanmasında devletin fiilen, bir biçimde katkısı gerekmektedir. Çünkü konut, insanın en temel ihtiyaçlarından birisi sayılan ve insan hakları kapsamında yer alan barınma hakkının bir aracı olarak görülmektedir. Oysa Anayasanın 57. maddesinde de ifade edilen “Konut Hakkı”nın sözde kaldığı ülkemizde devlet, Arızlı Irak Konutları’nda yaşayanları, deprem sonrası yerleştikleri, özellikle onlar için yapılmış olan konutlarından zorla tahliye etmeye çalışmaktadır. Kocaeli ilinde kamuya ait yeterli sayıda lojman varken ve bu konutların yapımında devletin tasarrufu bulunmazken, depremzedeler için yapılmış konutları lojman haline getirmeye çalışmak, konutlarda oturan dar gelirli ve de en önemlisi depremzede insanların barınma haklarının üst gelir gruplarına peşkeş çekilmek üzere ellerinden alınması demektir.

Kapitalizmin gelişim süreci içinde barınma, liberal bir anlayışla mülkiyet temelinde dikkate alınmakta ve bir yanda rant alanları sermaye birikimine kaynaklık ederken diğer yanda alt ve orta sınıflar yani mülk elde edebilecek gelire sahip olmayanlar, barınma sorunuyla boğuşmaktadır. Başka bir deyişle, neoliberal ekonomi politikalarının kutuplaştırdığı üst sınıflar kentsel topraktaki mülkiyet haklarını genişletirken, yaygınlaştırdığı yoksulluk ise kentsel topraklardaki kullanım ve mülkiyet haklarını kaybetmektedir.

Emine Yılma, konutlara yerleşmede Valilik tarafından yapılan puanlamaya göre konutlara ilk yerleşmeye hak kazanan bir depremzede; çünkü ailesinden 13 kişiyi kaybetmiş, onun ve diğer depremzedelerin tek bir talepleri var; o da, barınma hakkı;

“Tüm ailemi kaybettim. Sadece barınma hakkımı istiyorum. Bana niye zulüm ve baskı yapılıyor. Geçim sıkıntım ve psikolojik problemlerim var. Benim manzarada ya da lüks evde gözüm yok. Benim derdim barınma. Yetim maaşı ile geçiniyorum. Ben makarna ile oruç tutup makarna ile orucumu açtım. Şehit kanlarının üzerine hiçbir bürokrat oturamaz. Benim devletim bu kadar fakir mi?” (Emine Yılma, 09.01.2010)

Kocaeli depreminin üstünden 11 yıl geçti ve depremin açtığı yaralar henüz tam olarak sarılmış değil. Yazının başında bahsetmiştik, o büyük sarsıntıdan sonra enkaz altında kalan canları kurtarmak için enkaz başında yardım etmek isteyenler “Orada kimse var mı” diye sesleniyorlardı. Enkazın altında sesi duyabilenler kurtulma şansını yakaladı. Oysa o gün, enkaz altında olup da kurtulan, can ve mal kaybı olan, tek suçları deprem sırasında kiracı olmaları nedeniyle devlet gözünde hak sahibi olmayan Arızlı konutlarında oturan depremzedeler, 11 yıldan beri barınma hakları için tüm yetkililere ve vatandaşlara seslerini duyurabilmek için haykırıyorlar: “ORADA KİMSE VAR MI?”

Ayşegül Kanbak / Kocaeli Üniversitesi

[i] Şengül, T. (2001), Kentsel Çelişki ve Siyaset, Kapitalist Kentleşme Süreçleri Üzerine Yazılar, Demokrasi Kitaplığı, İstanbul
[ii] Kurtuluş, H, (2006), Kentsel Dönüşüme Modern Kent Mitinin Çöküşü Çerçevesinden Bakmak, Planlama Dergisi, 2(7–11).
[iii] Sayıştay Başkanlığı (2002), Bayındırlık ve İskan Bakanlığının Marmara ve Düzce Depremleri Sonrası Faaliyetleri Sayıştay Raporu.
[iv] Sayıştay Raporu
[v] Ekonomik Sosyal Kültürel Haklar Sözleşmesi
[vi] Kocaeli Valiliği 22.02.2000 tarih, İY.2.BU.41.00.0.002 Sayılı Yazı

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
http://www.yapi.com.tr/haberler/orada-kimse-var-mi_82186.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!