Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Örnek Aldığımız İspanya'nın Konut Balonu Sonunda Patladı

Avrupa'nın en hızlı büyüyen konut sektörüne sahip İspanya'da güzel günler geride kaldı. Türkiye'nin özellikle gayrimenkul sektöründe kendisine örnek aldığı İspanya'da konut sektöründe patlak veren kriz ülke ekonomisini tehdit etmeye başladı. Bir zamanlar yaşanan başarı hikâyesini yerinde incelemek için Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın incelemelerde

Sabah Gazetesi



/P>

Tüketicilerin borcu 1.4 trilyon dolar

İspanya'da konut krizi nedeniyle iflas eden ilk banka Martinsa Fadesa oldu. İspanya'nın en büyük mortgage şirketi olan Martinsa Fadesa, 8 milyar dolara yükselen toplam borcunu çeviremedi. Bu arada İspanyolların borçluluk oranı da tehlikeli şekilde yükselmeye devam ediyor. Halen 1.4 trilyon dolar seviyesinde bulunan toplam borcun yaklaşık yüzde 60'lık bölümünü mortgage kredilerinin oluşturduğu belirtiliyor. Tüketicilerin toplam borç miktarı aynı zamanda ülkenin 1.4 trilyon dolar seviyesinde bulunan Gayri Safi Milli Hasılası'nın tamamına denk geliyor.

Turizm ve otomotiv sektörleri de durdu

İspanya ekonomisi için hayati öneme sahip otomobil ve turizm sektörleri de konut sektöründe patlak veren krizden etkilendi. Tüm dünyada olduğu gibi İspanya'da da hızla yükselen benzin fiyatları özellikle taşımacılık sektörüne mensup çalışanların sürekli grev yapmalarına neden oluyor. Artan maliyetler turizm sektöründe konaklama ve hizmet ücretlerini yükseltti. Ülkenin bu yıl elde edeceği turizm gelirlerinde önemli düşüşler bekleniyor. Geçen yıl yüzde 7.3 oranında bulunan iç tüketim yüzde 2.3 seviyelerine indi.

Değişken faiz tüketicileri vurdu

İspanya'da mortgage kredisi almış olan tüketicilerin en büyük sorununun hızla yükselen kredi faizleri olduğu belirtiliyor. Aynı ABD örneğinde olduğu gibi mortgage faizlerinin büyük bir kısmının değişken olması yükselen faiz oranlarıyla birlikte tüketicilerin ödeme zorluğuna düşmelerine neden oluyor. Bu durum geliri düşük seviyede bulunan İspanyolların yanı sıra yüksek gelir diliminde bulunan tüketicileri de etkilemeye başladı.

İngiltere ve Fransa'da kriz endişesi artıyor

Yüksek enflasyon ve hızla artan enerji fiyatları Avrupa genelinde tüketicilerin kemerleri sıkmasına neden oldu. İspanya'da patlak veren konut krizinin benzeri İngiltere ve Fransa'yı da zorlamaya başladı. İngiliz tüketiciler konut satışlarında hızla gerileyen fiyatlardan şikayetçi. Fransa İstatistik Kurumu'nun rakamlarına göre ülkede yeni ev fiyatlarında bir yıl öncesine kıyasla yüzde 0.8'lik düşüş yaşandı.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/ornek-aldigimiz-ispanyanin-konut-balonu-sonunda-patladi_62653.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!