Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Petrole Ödediğimizi İnşaatla Geri Alıyoruz

Rekor kıran fiyatlar nedeniyle yılın ilk altı ayında petrole 3.7 milyar dolar ödeyen Türkiye'nin yükünü müteahhitler hafifletti.

Vatan
Petrole Ödediğimizi İnşaatla Geri Alıyoruz

br/> Rekor kıran fiyatlar nedeniyle yılın ilk altı ayında petrole 3.7 milyar dolar ödeyen Türkiye'nin yükünü müteahhitler hafifletti. Bir anda petrol zengini haline gelen Ortadoğu ve BDT ülkelerinde başlayan inşaat projelerinin büyük bölümünü Türk firmalar aldı

Varili 68 dolara çıkıp tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan petrol fiyatları Türkiye'nin ithalat faturasını her geçen gün kabartırken, bir anda zenginleşen petrol ihracatçısı ülkelerde başlayan inşaat hamleleri Türk mütehhatilerinin yüzünü güldürdü. Yurtdışında geçen yılın tamamında 5.4 milyar dolarlık iş alan Türk müteahhitler 2005'in ilk yarısında 4.1 milyar dolarlık projeye imza atü. Bu projelerin 3.5 milyar dolarlık bölümü ise Türkiye'nin de petrol ithal ettiği Ortadoğu ve BDT ülkelerinden alındı. Böylece Türkiye'nin altı ayda 3.8 milyar dolara ulaşan hampetrol faturası dolaylı yolla hafifletilmiş oldu.

Geçen yılki rekor seviyeden sonra yurtdışı taahhüt
hizmetlerinde bu yıl yüzde 30'luk büyüme beklediklerini belirten Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Eren, ilk alü aylık dönemde alınan sonuçların yıl sonu için hedeflenen 7 milyar dolar rakamının aşılacağını gösterdiğini söyledi. Eren, Türk müteahhitlerinin bugüne kadar dünyanın 62 ülkesinde üstlendikleri iş tutarının 65.5 milyar dolara ulaştığını, gerçekleşen proje sayısının da 3 bini aştığını dile getirdi.

2005'in altı ayında üstlenilen işlerin yüzde 85'ini petrol ihraç eden ülkelere yaptıklarını belirten Eren, "Balkanlar ve Ortadoğu ülkelerinde açılacak ihaleler yakın gelecekte önem taşıyor" dedi. Eren, petrol ile milyarlarca dolar kazanan Ortadoğu ülkelerinin inşaat sektörünün canlandığını vurguladı.

Dış Ticaret Müsteşarlığı verilerine göre bu yıl petrol ve petrol ürünleri hammaddesi alımı Ocak-Haziran döneminde 2004'ün aynı dönemine göre yüzde 36.8 artarak 3 milyar 789.9 milyon dolara yükseldi. Buna karşılık Türk müteahhitleri aynı dönemde petrol ihraç eden ülkelere 3 milyar 480 milyon dolarlık inşaat işi aldı. Özellikle Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Güneydoğu Asya ülkelerinin ulaşürma ve alt yapı hizmetlerinde yapacağı projeler Türk firmalarının yıl sonu hedeflerini aşacağını gösteriyor.


http://www.yapi.com.tr/haberler/petrole-odedigimizi-insaatla-geri-aliyoruz_32136.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!