Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"POSCO Bölge Halkı Tarafından İstenmeyen Bir Tesistir"

Kocaeli'de 350 milyon dolarlık yatırım yapacak firmanın Güney Kore'deki tesislerinde bir süre önce incelemelerde bulunan gazeteciler, izlenimlerini İl Genel Meclisi'nde anlattı. Kocaeli Valiliği 100. Yıl Toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda İl Genel Meclisi Başkanı Fahim Kılıç, tesisin kurulmasına karşı çıkan ve toplantıya izleyici

yapi.com.tr / AA
"POSCO Bölge Halkı Tarafından İstenmeyen Bir Tesistir"

Kocaeli'de 350 milyon dolarlık yatırım yapacak firmanın Güney Kore'deki tesislerinde bir süre önce incelemelerde bulunan gazeteciler, izlenimlerini İl Genel Meclisi'nde anlattı. Kocaeli Valiliği 100. Yıl Toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda İl Genel Meclisi Başkanı Fahim Kılıç, tesisin kurulmasına karşı çıkan ve toplantıya izleyici olarak katılan vatandaşları yasa gereği kendilerine söz hakkının verilemeyeceğini söyleyerek uyardı.

Daha sonra söz verilen Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Halit Yılmaz, son 18 yıl içerisinde İl Genel Meclisi toplantısında gazetecilere herhangi bir konuda ilk kez söz hakkı verildiğini söyledi.

Güney Kore'deki POSCO tesislerinin kamuoyuna tanıtılması amacıyla düzenlenen geziye kendisinin de katıldığını hatırlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

''Biz tesisi gezdiğimizde bize verilen bilgiler doğrultusunda haber yaptık. Gezdiğimiz alan İzmit ilçesi kadar büyük bir yerdir. Burada cevherden üretim yapılıyor. Güney Kore cevhere sahip bir ülke olmadığı için bunu Brezilya ve Hindistan'dan karşılıyor. Tesiste 20'nin üzerinde baca gördük. O 20 baca Dilovası ilçesinde bulunan bacalar gibi değildi. Çok daha temizdi. Çevre konusuna çok önem verdiklerini gördük.''

POSCO'nun tesislerinin bulunduğu kentin muhtelif yerlerine emisyon ölçüm cihazları kurduğuna dikkati çeken Yılmaz, tesislerdeki bacalardan çıkan dumanın da bu cihazlarla ölçümlerinin yapıldığını dile getirdi.

Kore'deki tesislerde kendilerine gösterilen teknolojinin 20 yıl önce kullanılan teknoloji olduğunu vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:

''Kocaeli'ye de günümüz teknolojisiyle bir fabrika yapılması planlanıyor. İlimizde gezdiğimiz bir otomobil fabrikasıyla oradaki tesisin arasında çok fark var. Oradaki tesisler tamamen temiz. Bacadan çıkan gazların değerinin dünya standartlarının çok altında olduğu söylendi. Burada zararın en aza indirgendiğini bize anlattılar.''

Bizim Kocaeli Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Güngör Arslan ise Alikahya Mahallesi'nde sanayi kuruluşu kurulmasına karşı olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İsmi geçen mahallede sanayi fabrikası kurulması konum olarak yanlış. Bundan sonra oraya POSCO mu kurulacak, başka bir fabrika mı yapılacak bu önemli değil. Önemli olan şey bana göre, buraya bir fabrika kurulacaksa POSCO gibi kurumsal bir fabrikanın kurulmasında hafiften bir ince tebessümle mutlu olmak gerekir. POSCO'nun çevreye duyarlı bir fabrika olduğunu gördük. Buraya bir demir çelik fabrikası gelecekse POSCO gelsin. Anayasa gibi bir sözleşmeleri var. Demişler ki biz gelirimizin yüzde 5'ini çevreye ayıracağız.''

Özgür Kocaeli Gazetesi Genel Yayın Müdürü İsmet Çiğit ise, POSCO'nun yapacağı fabrikanın da çevreye duyarlı bir fabrika olduğunu gözlemlediğini söyledi.

Toplantıyı terk etti

Konuşmaların ardından toplantıya ziyaretçi olarak katılan Fatih Erdem, kendilerine söz verilmemesi üzerine tepki göstererek salonu terk etti.

Toplantıda, mahalle halkı adına konuşma yapmak istediğini ve kendisine söz hakkının verilmediğini kaydeden Erdem, sözlerini şöyle tamamladı:

''Bana söz hakkı verilmedi. Gerekçesi de şudur, biz fabrikanın kurulmasıyla ilgili protestolar gerçekleştirdik. POSCO bölge halkı tarafından istenmeyen bir tesistir. Güney Kore'ye giden gazetecilerimiz maalesef bizim gördüğümüz kadarıyla satın alınmıştır. Bize, Kore'ye gitme teklifinde bulunuldu. Bizler de (sağlıkçılarımız, mühendislerimiz ve çevrecilerle birlikte götürürseniz geliriz) dedik. Bugün ise bize söz hakkı verilmedi. Tepkim bundan dolayıdır.''

Güney Kore merkezli Pohang Iron and Steel Company (POSCO), Kibar Holding ve Daewoo International'ın İzmit'teki Asım Kibar Organize Sanayi Bölgesinde kuracağı yassı paslanmaz çelik üretim tesisinin tanıtımı amacıyla bazı yerel ve ulusal basın yayın kuruluşlarının temsilcileri 14-19 Haziran tarihleri arasında Güney Kore'ye götürülerek, POSCO tesisleri gezdirilmişti.

ETİKETLER: firma kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/posco-bolge-halki-tarafindan-istenmeyen-bir-tesistir_88230.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!