Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Reel Kesim Güveni Azaldı

Reel Kesim Güven Endeksi, mayıs ayında 2 puan azalarak 109,2 oldu. Gelecek üç aydaki beklentiler endeksi azalış yönünde etkiledi.

yapi.com.tr
Reel Kesim Güveni Azaldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2017 yılı Mayıs ayında Reel Kesim Güven Endeksinin, bir önceki aya göre 2,0 puan azalarak 109,2 seviyesinde gerçekleştiğini açıkladı.

Endekste şubat ayında 8,3, mart ayında 2,8, nisan ayında da 2,3 puan artış kaydedilmişti. Mayıs ayındaki düşüşle 3 aylık yukarı ivme de sona ermiş oldu.

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, genel gidişat, mevcut toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarı ve sabit sermaye yatırım harcaması endeksi artış yönünde etkilerken, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, gelecek üç aydaki üretim hacmi ve mamul mal stoku miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

Yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ile iç piyasa sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre güçlendiği, ihracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin ise zayıfladığı gözlenmektedir.

Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir önceki aya göre zayıflayarak, mevcut mamul mal stoklarının seviyesinin mevsim normallerinin üstünde olduğu yönündeki değerlendirmelerin ise güçlenerek devam ettiği görülmektedir.

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarına ilişkin artış yönlü beklentilerin zayıfladığı görülmektedir. Gelecek üç aydaki istihdam ve gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamalarına ilişkin artış yönlü beklentilerin ise güçlenerek devam ettiği gözlenmektedir.

Ortalama birim maliyetlerde, son üç ayda artış olduğunu bildirenler ile gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayıflayarak devam ettiği görülmektedir. Gelecek üç aydaki satış fiyatı artış beklentilerinin de zayıfladığı gözlenmektedir. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 0,3 puan artarak yüzde 10,5 seviyesinde gerçekleşmiştir.

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 14,1'e, aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 76,6'ya yükselirken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 9,3'e gerilemiştir."

http://www.yapi.com.tr/haberler/reel-kesim-guveni-azaldi_158958.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!