Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

“RES’lere Değil Yerine Karşıyız”

Çeşme yarımadasında kurulacak RES’lere bitki örtüsüne, kuş göç yollarına ve organik tarıma zarar vereceği nedeniyle bölge halkından itiraz var: ‘Yenilebilir enerji güzel, ama yeri doğru değil’

yapi.com.tr
“RES’lere Değil Yerine Karşıyız”

Birgün Gazetesi'nden Olgu Kundakçı'nın haberine göre, İzmir Çeşme yarımadasında dört ayrı bölgeye kurulması planlanan rüzgâr enerji santrallerine (RES) bölge halkı doğal bitki örtüsünü ve bölgedeki organik tarımı etkileyeceği gerekçesiyle karşı çıkıyor. RES’lerin Çeşme yarımadasında Karadağ, Ovacık, Reisdere, Karaburun ve Urla’da Yağcılar Demirciler bölgesine yapılması planlanıyor. Çeşme Sürdürülebilir Yaşam Plaformu sözcüsü Esen Fatma Kabadayı, itirazlarının yenilenebilir enerji olan RES’lere değil, RES’leri kurmayı planladıkları yerlere olduğunu söyledi. RES’lerin yapılacağı bölgeye ilişkin konuşan Kabadayı, “Bu bölgeler doğal sit alanı ve arkeolojik alanlar barındıran bölgeler. Koruma altına alınmış endemik bitkiler var. Ardıçlar, endemik hurma ağaçları, sakız çalıları var. Tüm bu bitki örtüsü santrallerden olumsuz etkilenecek. Kurulacak RES’ler arıcılığı ve kuş göç yollarını da olumsuz etkileyecek” dedi.

“ÇED’den kaçırıyorlar”

Şirketlerin yatırımlarını küçük ölçekte gösterip Çevresel Etki Değerlendirmesi’nden (ÇED) muafiyet aldığını belirten Kabadayı, “Şirketler ilk yatırımlarını yaptıktan sonra projeyi tadil ederek tribün sayılarını artırıyorlar. Oysa RES’lerin bölgeye etkisi ciddi bir şekilde araştırılmalı. Yerleşim alanlarına 200 metreye indiği alanlar var. RES’lerin insan sağlığına ve sinir sistemine RES sendromu denen çok ciddi etkileri var. RES’lerin yerleşim yerlerine yakın yerlerde kurulması sonucunda bölgede aynı anda çok sayıda insanda Vertigo, baş dönmesi, bulantı gibi etkileri oluyor. Biz RES’lerin yerleşim yerine uzakta ve doğaya zarar vermeyecek şekilde kurulmasını talep ediyoruz. Yenilenebilir enerjiye, rüzgar enerjisine değil bu santrallerin yerlerine karşıyız” dedi.

Organik tarım yok olur

YADEM Çevre Koruma Derneği Başkanı Sema Akbaş ise Yağcılar Demircili bölgesine Çalık Grubu tarafından kurulması planlanan RES’lerin bölgedeki organik tarımı olumsuz etkileyeceğini belirtti. Akbaş, “Yağcılar, Kuşçular, Demircili bölgesi devlet tarafından organik tarım için pilot bölge seçilmiş bir alan. Bu bölgedeki Uzbaş Çiftliği en büyük organik üretim yapan çiftlik. Faaliyete geçirilmesi planlanan RES santralleri bu bölgenin etrafına konuşlanmış durumda. Rüzgâr değirmenleri oraya konmuş ve ÇED süreci yapılmadan çalışmalara başlamışlar. RES’ler elbette doğru, bizim için temiz enerji. Ancak burada olmamalı. İnsanların yaşadığı bir yerleşim yerinin hemen yakınına kurulmamalı” dedi.

Çeşme Sürdürülebilir Yaşam Platformu, YADEM Çevre Koruma Derneği, Karaburun Ortak Yaşam Platformu ve Karaburun Kent Konseyi 26 Ocak Pazar günü Çeşme’de eylem yaparak RES santrallerinin yerlerini protesto edecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/reslere-degil-yerine-karsiyiz_116259.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!