Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Rocky Dağları'ndan Sanat Müzesi'ne

Denver, Yeni Dünya Ticaret Merkezi'nin proje sahibi olan mimar Daniel Libeskind'in Rocky Dağları’ndan esinlenilerek tasarladığı sanat müzesi binasının heyecanını yaşıyor.

yapi.com.tr
Rocky Dağları'ndan Sanat Müzesi'ne

dını, 11 Eylül’ün ardından yeniden inşası gündeme gelen Yeni Dünya Ticaret Merkezi’nin proje sahibi olarak duyuran mimar Daniel Libeskind’in Amerika Birleşik Devletleri’nde tamamlanmış ilk yapıtı olan Denver Sanat Müzesi ek binası 7 Ekim’de açılıyor.


Denver Sanat Müzesi’nin uzantısı olarak yapılan ve Hamilton Binası olarak adlandırılan bölüm, mimarı Libeskind’in diğer yapıtlarındaki karakteristik özelliklere sahip. Denver’ı şehir merkezine ve civardaki yerleşim bölgelerine bağlayan kuzey-güney aksında yer alan plaza, eskimeye yüz tutmuş şehircilik anlayışına hareketlilik getiriyor. Libeskind, 21.yüzyılın malzemesi olarak adlandırdığı titanyumu kullanarak meydana getirdiği binanın dış görüntüsünün ilhamını, Denver şehri yakınlarındaki çarpıcı Rocky Dağları’ndan aldığını söylüyor. 146 bin metrekare alan üzerine kurulu olan Hamilton Binası, üzerinde bulunan 9 bin titanyum panelle şehrin her tarafına Colorado güneşini yansıtıyor.

Tasarımı İtalyan mimar Gio Ponti tarafından yapılmış mevcut Denver Sanat Müzesi’nin yeni binası, modern sanat koleksiyonlarına olduğu kadar tasarım ve mimari koleksiyonlarına da ev sahipliği yapacak. Müze kompleksinin ana girişi olarak belirlenen bu yeni bölüm aynı zamanda mağaza, cafe ve tiyatroya da yönlendirmeyi sağlayacak.

Yeni binanın tasarımında göz önüne alınan şey, binanın mevcut olandan çok daha geniş kitleleri müze kompleksine çekecek derecede ikonik bir karaktere sahip olması. Gelenekle gelecek arasında kalmamış yeni bir mimari anlayış çerçevesinde şekillenen bina aynı zamanda sadece yayalara ayrılan bölümüyle de dikkat çekiyor. Denver’a özgü hava değişimlerine uyum sağlayarak ışık, renk, ısı ve iklim koşullarına da ayak uyduran yeni sanat müzesi binası, kentin çekici topografisinin verdiği avantajla, mimariyle romantizmi birleştirmek için ideal bir ortam sağlıyor.

Müzenin içinde de ise yatık galeri duvarları ve burguların yoğun kullanımının dramatik etkisi hissedilmeyecek gibi değil. Görsel algıya yeni bir bakış açısı getiren ancak zaman zaman neredeyse rahatsız ediciliği bulan fizikselliğin oluşturduğu bu tasarım aslında bir sürpriz değil. Libeskind’in tamamlanmış birkaç binası, özellikle Berlin’de beş yıl önce açılan Yahudi Müzesi; keder, hüzün, özgürlük ya da gizli klostrofobi gibi çeşitli kavramlar üzerine provoke edici yaklaşımlarıyla meşhur. Polonya doğumlu olan Libeskind’in, 2. Dünya Savaşı sırasında derin yaralar açan Yahudi soykırımının canlı tanıklarından biri olarak henüz 13 yaşındayken Amerika’ya göç etmiş olduğunu hatırlatmakta fayda var.

2002 yılında Dünya Ticaret Merkezi’nin master planı yarışmasını kazanan Libeskind’in ismi şu anda sadece proje üzerinde duruyor. Çünkü mimarın tartışmalı projesi bürokratlar, politikacılar ve meslektaşları tarafından oldukça tepki çekti. Ancak Denver Manhattan değil ve Libeskind’in Sanat Müzesi için yaptığı tasarım kent karmaşasına uyum sağlıyor.

Tüm ikonik gücüne ve Libeskind’in dekonstrüktivist mimarinin yapısal özelliklerine olan tutkusunu yansıtan tüm kanıtlara bakıldığında, bu projenin “yeni şehircilik akımına” ivme kazandırdığını söylemek mümkün.

Müzede, Libeskind’in meşhur optimizminin yansımaları de gözlemleniyor. Mimarın 2004’te yayımlanan otobiyografisinin (Breaking Ground) son cümlesinde basitçe anlattığı gibi öncelikli olarak “inanmanız gerekiyor”. Libeskind’i Amerikalı yapan en önemli özelliklerinden biri olan bu iyimserlik, onun, bir Amerikan şehrinde, önümüzdeki cumartesi günü açılacak olan müzesinin önünde gururla durmasını sağlayacak. Libeskind önümüzdeki yıllarda da , inşaatı 2008 yılında bitmesi planlanan San Fransisco’daki Yahudi Müzesi ve New York merkezli şirketinin Sacramento ve Cincinatti bölgelerindeki işleriyle de gündemde olacağa benziyor.


Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Derleyen: Işıl GÖRECİ

http://www.yapi.com.tr/haberler/rocky-daglarindan-sanat-muzesine_48743.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!