Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Rüya Gibi İstanbul

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı tarihî yarımadayı bir “Müze Kent” haline getirme projesinin altyapı çal

Türkiye



b>İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı tarihî yarımadayı bir “Müze Kent” haline getirme projesinin altyapı çalışmaları tamamlandı. Başbakan Erdoğan, geçen hafta İstanbul’da turizm hamlelerini anlattığı toplantıda, Eminönü ve Fatih ilçelerini içine alan tarihî yarımadayı Haliç ve Beyoğlu ile birlikte değerlendireceklerini belirterek, “Tarihî yarımada bir müze kent olarak yeniden kazanılacaktır” demişti.

Onay verildi
Büyükşehir Belediyesi, Başbakan Erdoğan’ın bu rüyası ile ilgili plan, proje ve altyapı çalışmalarını büyük ölçüde tamamladı. Bu çerçevede yıllardır beklenen bir bölü beş bin ölçekli Tarihi Yarımada Koruma Amaçlı İmar Planı tamamlandı ve Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de kabul edildi. Plan, öncelikle bölgedeki mevcut olumsuzlukları ortadan kaldırmayı ve tarihî yarımadanın görsel bütünlüğünü zedeleyen yapılaşmayı tasfiye etmeyi öngörüyor. Bu çerçevede yoğun ticaret, zararlı imalat ve depolama alanlarının tarihî mekanlar üzerindeki baskıları azaltılacak, ulaşımda deniz ve raylı sisteme ağırlık verilerek yayalaştırma artırılacak. Böylece 2 bin 700 yıllık geçmişe sahip tarihî yarımadanın evrensel düzeyde taşıdığı tarihi kültürel, mimari özdeğerlerine sahip çıkılarak, kültür, bilim, sanat ve ticaret yönlerinden orijinal kimlik yapısı oluşturulacak.

9 bin 777 eser var
Planla birlikte bölgenin entanver çalışması da yapıldı. Bu çalışmaları Planlama ve İmar Daire Başkanlığı’nda görevli 35 kişilik bir uzman ekip 560 hektarlık bir alanı kaplayan yarımadada 50 bin bina, 5 bin cadde ve sokakta aylarca süren bir arazi araştırması da yaptı. Uzman ekip, bölgeyle ilgili 10 binlerce evrak tarayarak 60’a yakın kurum ve kuruluştan da görüş aldı. Araştırma sonucunda tarihî yarımadada anıt eser ve sivil mimarlık örneği toplam bin 689 adet kültür varlığının kaybolduğu da ortaya çıktı. Ekipler, aralarında Topkapı Köşkü, Gülhane Köşkü’nün de bulunduğu 7 adet köşk ile çok sayıda cami ve diğer tarihî değerlerin de bulunduğu eserlerin yerlerini tek tek tespit ederek plana işledi. Ekipler ayrıca halen mevcut olan ancak tescili yapılmamış 2 bin 572 adet tarihî eserin de tescilini yapıp plana kaydettiler. Böylece tarihî yarımadadaki tescilli eser sayısı 9 bin 777’e çıkmış oldu.

Şehrin profili çıkarıldı
Yapılan arazi çalışmasında bölgede bulunan binaların zemin katlarının yüzde 48’inin konut, yüzde 32’sinin ticari maksatla kullanıldığı, yüzde 10’unun ise boş olduğu tespit edildi. Ayrıca yine bölgedeki binaların yüzde 52’sini betonarme, yüzde 42’sini yığma, geri kalanını da ahşap yapıların oluşturduğu belirlendi. Yarımadadaki binaların yüzde 19’unun iyi, yüzde 64’ünün orta, yüzde 16’sının da kötü durumda olduğu da ortaya kondu. Ekipler, tarihî yarımadanın Haliç, Marmara Denizi ile önemli cadde ve sokaklarda siluet çalışmalarını da gerçekleştirdi ve 500 dolayında binanın silueti bozduğunu tespit ederek bunların tıraşlanması gerektiğini de ortaya koydu.

70 bin istihdam

Projeyle tarihî yarımadadan gidecek yaklaşık 41 bin işgücünün yerine, 70 bin işgücünün getirilmesi öngörülüyor. 70 bin dolayındaki istihdamın 53 binini işgücü, geri kalanını ise yeni konut alanları ile gelecek nüfus kapsıyor. Böylece özellikle Eminönü’nün düşük olan gece nüfusunun da artırılması öngörülüyor. Tarihî yarımadada mevcut işyerlerinden boşalacak yerleneere resim heykel, taş işleme, hat, ebru, tezhip, minyatür gibi geleneksel el sanatları, resim, heykel, hediyelik eşya dükkanları gibi çeşitli birimler yerleştirilecek. Ayrıca kültür parkları, konut alanları, konaklama alanları ve yeşil alanlar kazandırılacak. Böylece kültür ve yeşil alan miktarı mevcudun üç katına çıkarılacak.

İşyerleri taşınacak
Bütün bu tespitlerden sonra tarihî yarımadada bulunan çok sayıdaki işyerinin, iş kollarına göre nerelere taşınacağı da planda öngörüldü. Buna göre tekstil, deri ürünü, kimyevi madde imalatı ve toptan satıcıları ile tamirhane, metal torna tesfiye ve kaynak işleri ile ilgili işyerleri İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’ne gönderilecek. Depolar, nalburiye ve inşaat malzemesi toptan satıcıları ile gıda imalatı ve toptan satıcıları İSTOÇ’a, kâğıt ürünleri imalatçıları, ambalaj sanayi, basım yayım ve matbaa gibi işyerleri de Bağcılar Matbaacılar ve Ambalajcılar Sanayi Sitesi’ne taşınacak. Yine bu çerçevede altın ve gümüş imalatçıları Yenibosna Kuyumcukent’e, motorlu taşıt ve oto yedek parçacıları da Avrupa yakasında Esenler Oto Center’a, Anadolu yakasında da Ümraniye Yedek Parçacılar Sitesi’ne gönderilecekler.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ruya-gibi-istanbul_8665.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!