Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Safranbolu’da Zaman ...

Karabük’ün Safranbolu İlçesi’nde yaşayanlarla, ilçeye dışarıdan gelenler, zamanı, 206 yıldır saat başı çalan çan kulesi ve Sadrazam Köprülü Mehmet

NTV-MSNBC
Safranbolu’da Zaman ...

b>Karabük’ün Safranbolu İlçesi’nde yaşayanlarla, ilçeye dışarıdan gelenler, zamanı, 206 yıldır saat başı çalan çan kulesi ve Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa Camii’nin avlusundaki 154 yıllık güneş saatinden öğreniyor.

Şehir Mevkii’nde kundura ustalığı yapan 61 yaşındaki İsmail Ulukaya, 206 yıl önce Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılan kuleye yerleştirilen çanın, her saat başı çaldığını, sesinin de 3 kilometre uzaklıktan duyulabildiğini söyledi.

Kule ve çanın bakımını yıllardır gönüllü olarak yaptığını, ilçeye gelen turistlere de bunun tarihçesini ve özelliklerini anlattığını ifade eden Ulukaya, “Yüksekliği 12 metreyi bulan kuleye zaman zaman çıkarak, araba motoru büyüklüğündeki dişlilerden oluşan saatin temizliğini ve bakımını yapıyorum. Bu işi bana rahmetli Rıfat Congoğlu öğretmişti. Ancak, resmi bir kadro verilmediğinden dolayı bunu fahri olarak yapıyorum. Ben öldükten sonra ise tarihi kule ve saatle ilgilenecek kimse kalmayacak. Hiç olmazsa sağlığımda kadro açılarak bir görevli verilmiş olsa, işin özelliklerini öğretmiş olurum” diye konuştu.

154 YILLIK GÜNEŞ SAATİ
Safranbolu’nun Çeşme Mahallesi’ndeki Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa Camii’nin avlusunda 1850’li yıllarda kurulan ve bugün halen işlerliğini koruyan güneş saati, özel olarak hazırlanmış mermer zemin üzerindeki ‘aparat’ın hareketine göre zamanı gösteriyor.
Sadece tarihi ev, konak, han, hamam, sokak ve meydanlardan ibaret olmayan ilçede, şadırvana yerleştirilmiş olan güneş saati, yöreye gizemli bir estetik katıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/safranboluda-zaman-_8949.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!