Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Şah Deniz'de İlk Doğalgaz 23 Ekim 2006'da Gelecek

Hazar Denizi'nin Şah Deniz kesiminden çıkarılacak Azeri doğalgazı, 23 Ekim 2003'ten itibaren Erzurum'a pompalanmaya başlayacak. Projenin ope

Dünya



b>Hazar Denizi'nin Şah Deniz kesiminden çıkarılacak Azeri doğalgazı, 23 Ekim 2003'ten itibaren Erzurum'a pompalanmaya başlayacak.

Projenin operatörü BP-Azerbaycan tarafından yapılan açıklamada, Hazar Denizi'nin Azerbaycan'a ait Şah Deniz bölgesinden çıkarılacak doğalgazın, inşaatı halen devam eden Bakü-Tiflis-Erzurum hattı yoluyla pompalanmasının 23 Ekim 2006'da başlatılmasının planlandığı bildirildi.

Bu yılın aralık ayı sonunda ikinci kuyunun da açılmasının ardından, bölgenin doğalgaz rezervinin büyüklüğü hakkında yeterli bilgi edinilebileceği de ifade edildi. İkinci kuyu, ilk kuyunun kazılması sırasında keşfedilmişti.

Şah Deniz projesinde halen '1'inci Aşama' devam ediyor. 3.2 milyar dolar maliyetli bu aşama, 105 metre derrinliğe ulaşan 15 kuyu üzerinde bir platform inşaatı, platformdan Sangachal Terminali'ne uzanan her biri 100'er kilometre uzunluğunda iki sualtı boru hattı inşaatı ve çıkan gazı Tiflis üzerinden Türkiye'ye taşıyacak Güney Kafkaslar Boru Hattı'nın inşasını içeriyor.

Projenin hayata geçmesinin ardından yılda maksimum 8.4 milyar metreküp doğalgaz ve 2 milyon ton yan ürün elde edilmesi hedefleniyor. Bölgede toplam 178 metreküp doğalgaz ve 34 milyon metreküp yan mamül üretilecek. Bölgedeki toplam doğalgaz rezervinin 1 trilyon metreküp olduğu tahmin ediliyor.

Projenin hissedarları, yüzde 25.5 ile operatörlük görevini de üstlenen BP, yüzde 25.5'le Statoil, yüzde 10'ar hisseli TotalFinaElf, LUKAgip, SOCAR, OIEC ve yüzde 9 hissesiyle TPAO.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sah-denizde-ilk-dogalgaz-23-ekim-2006da-gelecek_8017.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!